Zanimljivosti

ŠTO JE DOVELO DO PANDEMIJE Evo kako se HIV-om zarazilo 75 milijuna ljudi

shutt medicina

Globalna ljudska pandemija virusa HIV, u kojoj je zaraženo skoro 75 milijuna ljudi, započela je 20-ih godina prošlog stoljeća u Kinaši, današnja DR Kongo.

Ističe se u studiji istraživača Oxsfordskog sveučilišta objavljenoj u časopisu Science. HIV se s primata i majmuna prenio na ljude najmanje 13 puta, najvjerojatnije tijekom lova ili u dodiru s mesom, no samo je jedan od tih prijenosa odveo u ljudsku pandemiju, smatraju istraživači.

Tijekom 20-ih godina 20. stoljeća DR Kongo još je bila belgijska kolonija, Kinšasa je veoma brzo rasla, a prijenosu su pogodovali dobra transportna povezanost i seksualna trgovina, zajedno sa stalnim dotokom muške radne snage.

Kroz taj je grad do kraja ’40-ih godina željeznicom prolazilo više od milijun ljudi, koji su virus raznijeli u druga područja. Istovremeno, javnozdravstvene inicijative za borbu protiv drugih bolesti dovele su do nesigurne upotrebe igala, pa je to vjerojatno pomoglo da HIV preraste u pravu epidemiju, istaknuto je u ovoj studiji.

Kako je izjavio Oliver Pybus s oksfordskoga odsjeka za zoologiju čini se da je splet raznih faktora u Kinšasi početkom dvadesetoga stoljeća stvorio savršene uvjete za pojavu HIV-a, pa i za širenje u opću epidemiju koja je poharala subsaharsku Afriku.

Pročitajte još

U kojoj je dobi najbolje dati mobitel djetetu?

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1980. Umro Ivo Labaš

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist