Aktualno

Stižu Vladini energetski vaučeri, ali i veći računi za režije

placa euro novac novcanik004

Ovoga tjedna stupa na snagu još jedan Vladin paket mjera pomoći, vrijedan gotovo 250 milijuna eura. Sedmi je to paket za zadržavanje cijena energije. Ipak, s prvim zahlađenjem, građanima će stizati veći računi za struju i plan. Računi će na kraju biti i do 10% veći, piše Dnevnik.hr.

– Kad su cijene energije niske, mi se razbacujemo. Apelirao bih na štednju energije. Energija će biti sve skuplja iako možemo reći da su cijene pale na razinu prije inflacije – rekao je Damir Novotny.

Oni najugroženiji građani, dobit će vaučere od 70 eura. Takvu pomoć će dobiti 88 i pol tisuća najugroženijih.

– Ono što vidimo u vladinim mjerama je ciljanje nekih skupina u društvu, to su energetski vaučeri koje je vlada najavila i to je dobar smjer. No, to su socijalne mjere, a ne ekonomske – rekao je Novotny.

Umirovljenicima koji imaju primanja do 840 eura isplatit će se jednokratna potpora. 160 eura na najmanje mirovine do 350 eura, 120 za mirovine do 500 eura, 80 eura za one do 650 i 60 eura za one koji imaju mirovinu veću od toga.

Banner 300x250 DU 1

Umirovljenicima je svaka pomoć dobrodošla. Ipak, ekonomski stručnjak smatra da se moglo i ovako.

– Tih 250 milijuna eura Vlada je trebala usmjeriti prema poduzetništvu. Umirovljenicima treba pomoći s jedne strane da ostvare veće dohotke, ali i s općim rastom mirovina – rekao je Novotny.

Veće mirovine tražit će se i prosvjedom koji će održati 1. listopada, baš s početkom jesenskog paketa.

 

Pročitajte još

NAKON 20 GENERACIJA Profesor Đorđe Obradović otišao u zasluženu mirovinu

Dulist

Prije 33 godine započeo je napad na Dubrovnik

Dulist

REKORDNI PRIHODI U TURIZMU Hrvatska od stranaca u pola godine zaradila 4 milijarde i 130,5 milijuna eura

Dulist