Aktualno

Stižu drakonske kazne zbog klima uređaja na pročeljima

klima klime grad

Novi Zakon predviđa drakonske kazne za postavljanje i ugradnju klima-uređaja na pročelja zgrada, javlja Dnevnik.hr.

Dok Vlada još traži način kako da građane zaštiti od skupe hrane, problemu ugradnje klima-uređaja na pročelja zgrada su, čini se, doskočili. Jer novi zakon za to predviđa i drakonske kazne, pa kome se klima vidi s ulice, platit će kaznu do pet i pol tisuća eura.

Vanjske jedinice klime ukrašavaju pročelja zgrada – iako ne bi baš smjele. Novim zakonom predviđaju se i sankcije.

– Ovo s klimama je problem grada. Neboderi mogu uskladit da bude na balkonu ne mora bit na glavnoj fasadi – rekli su građani.

– Klime su nužno zlo, nemamo gdje pa idu na pročelja – dodali su.

Čak i na zgradama koje su prošle energetsku obnovu, neke klime su ostale.

– Zgrade nam stvarno izgledaju katastrofa. Naravno da se još više ističe i to šarenilo s klimom, ali nije jednostavno. Oni koji su ugradili te stare klime će možda morati mijenjati i cijevi – rekao je predstavnik stanara Nedjeljko Tišljer.

Većina zgrada je zapuštena, a zakon stupa na snagu od nove godine. No neće se primjenjivati retroaktivno. Budući da bi neposlušni stanari ili izvođači mogli platiti paprene kazne.

– Tko sad postavlja klimu na pročelje vidljivo s ulice, taj izvođač radova može bit kažnjen između 5000 i 10.000 eura kao i suvlasnik zgrade od 1000 do 5000 eura – rekao je Željko Uhlir državni tajnik Ministarstva graditeljstva.

Uz klime, dio novog Zakona o upravljanju zgradama, su i naknadne preinake, poput zatvaranja balkona ili lođa.

– Imamo nekoliko stanara koji su zatvorili lođe i legalizirali, ali imate i dosta stanara koji su to pozatvarali – rekao je predstavnik stanara.

– Neovisno je li to Split ili Karlovac. Previše je vremena prošlo kada se zgradama nije dobro upravljalo. Ne samo zato što nam gradovi izgledaju ružno, nego su i poremećeni odnosi između suvlasniak i nisu jasna pravila – rekao je Uhlir.

Uz inspektore za red će biti zaduženi i komunalni redari.

– Te klime se i dalje ugrađuju na fasadu. Čak i majstori koji bi trebali upozoriti na to svoje kupce, ne rade to nego ugrađuju. Ja za sad nisam čuo da je netko zbog toga kažnjen – rekao je predstavnik stanara.

I ranije je zakon predviđao novčane kazne za nelegalne preinake.

Pročitajte još

Klapa Kaše osvojila je treću nagradu publike u Šibeniku

Dulist

Prva misa don Roberta Ćibarića u Župi sv. Vida u Trstenom

Dulist

FRANKOVIĆ NA ZAVRŠNOJ PRESSICI Svake iduće Igre mjerit će se po 75. Dubrovačkim ljetnim igrama

Dulist