Hrvatska

Standard građana Hrvatske među najnižima u EU

kontejner kopanje po smecu pet ambalaza

Standard građana Hrvatske u 2014. bio je među najnižima u Europskoj uniji, uz onaj u Rumunjskoj i Bugarskoj, pokazuju danas objavljene procjene Eurostata o potrošnji i BDP-u po stanovniku.
U Hrvatskoj je stvarna individualna potrošnja (AIC) iskazana paritetom kupovne moći u 2014. bila čak 41 posto ispod europskog prosjeka, pokazuju prve procjene Eurostata za prošlu godinu. U 2013. bila je 39 posto ispod tog prosjeka.

I hrvatski BDP po stanovniku bio je prošle godine 41 posto niži od prosjeka EU, pokazuje izvješće europskog statističkog ureda. U 2013. bio je 39 posto ispod tog prosjeka.

Eurostat objavljuje procjene o stvarnoj individualnoj potrošnji i BDP-u po stanovniku za sve zemlje Unije dva puta godišnje, u lipnju i u prosincu.

Nižu razinu stvarne individualne potrošnje u odnosu na prosjek EU bilježile su u 2014. samo Rumunjska i Bugarska, gdje je ona bila 45 odnosno 51 posto ispod prosjeka Unije.

Najveću je stvarnu individualnu potrošnju mjereno paritetom kupovne moći u 2014. bilježio Luksemburg, 40 posto iznad prosjeka Unije. Njemačka i Austrija premašile su taj prosjek nešto više od dvadeset posto.

Banner 300x250 DU 1

U Danskoj, Belgiji, Švedskoj, Velikoj Britaniji, Finskoj, Francuskoj i Nizozemskoj potrošnja po stanovniku bila je 10 do 20 posto iznad europskog prosjeka.

Najniži je bio u Bugarskoj i Rumunjskoj, 55 odnosno 46 posto ispod prosjeka Unije.

 

Pročitajte još

MINISTAR PRIZNAO ‘Ove godine bilo je prazno 40 posto kapaciteta u privatnom smještaju’

Dulist

Na listama HZZO-a novi lijekovi i pomagala

Dulist

SVE MANJI INTERES ZA STUDIRANJE Logično! U turizmu brže do love i to veće! Sveučilišta ‘spavači prošlih vremena’!

Ivana Mijić Vulinović