Zanimljivosti

SRETAN ROĐENDAN MIHI! Na današnji dan rodio se naš proslavljeni sportaš

mihovil spanja025

Baš na današnji dan, 20. travnja 1984. godine, u Dubrovniku je rođen plivač, jedan je od najtrofejnijih hrvatskih sportaša, višestruki europski i svjetski rekorder, Mihovil Španja. Natječe se u kategorijama osoba s tjelesnim nedostatkom i najtrofejniji je hrvatski športaš uopće, s više odd stotinu medalja raznih ssvjetskih plivačkih natjecanja za osobe s invaliditetom. Više od polovice maedalja su – zlatne.

Najzapaženije rezultate je postigao na Paraolimpijskim igrama u Ateni 2004. godine, gdje je osvojio tri brončane medalje u disciplinama 100 m leđno, 200 m mješovito i 400 m slobodno.

Zanimljivo je istaknuti da sam već sa godinu i pol dana starosti proplivao, a tek sam nakon nepune dvije prohodao. Sa napunjenih 6 godina upisujem školu plivanja u plivačkom klubu „Jug“ iz Dubrovnika. Sa 14 godina postajem član hrvatske plivačke reprezentacije na čelu sa gospođom Anom Sršen, koja me je i nagovorila da se priključim reprezentaciji, zapisat će sam Španja u svojoj biografiji, koju prenosimo.

U bogatoj riznici medalja i priznanja istaknuo bih ona najveća postignuća. 1999. godine na Europskom prvenstvu u Njemačkoj postao sam viceprvak Europe u discipini 400m slobodno, te krajem iste godine počinjem suradnju sa svojim sadašnjim trenerom gospodinom Deanom Kontićem, prof. S njim ostvarujem odličnu suradnju koja je temelj svih mojih rezultata dosada.

2000. godine na svojim prvim Paraolimpijskim igrama u Sydneyu ostvario sam plasman u 3 A finala, u disciplinama 100m leđno, 400m slobodno i 100m prsno postigao sam 2 peta i jedno sedmo mjesto. Zbog tih rezultata od strane Hrvatskog olimpijskog odbora proglašen sam vrhunskim sportašem 1. kategorije. 2001.godine na Europskom prvenstvu u švedskom gradu Stockholmu postao sam prvak Europe u disciplini 400m slobodno. Istu sam godinu završio kao prvoplasirani na svjetskoj rang listi u navedenoj disciplini. 2002.godine na Svjetskom prvenstvu u Argentini u disciplini 100m leđno postao sam viceprvak svijeta, dok sam na 400m slobodno osvojio brončanu medalju te u općoj konkurenciji od 85 plivača u maratonu od 5 kilometara ostvario plasman na 4.mjesto. 2003.godine postajem europski rekorder u 50m bazenima u disciplinama 800 i 1500m slobodno.

Na Paraolimpijskim igrama u Ateni 2004. godine uspio ostvariti najveći doseg u dosadašnjoj karijeri. U disciplinama 100m leđno,200m mješovito i 400m slobodno osvojio sam brončane medalje i time postao prvi sportaš s invaliditetom od hrvatskog osamostaljenja sa osvojenom medaljom na Paraolimpijskim igrama.
Na mom drugom po redu Svjetskom prvenstvu održanom u Južnoafričkoj republici 2006. godine isplivao sam broncu u disciplini 100m leđno kao prvi Europljanin, dok sam u ostale dvije utrke, 200m mješovito i 400m slobodno ostvario plasman na četvrto i peto mjesto na svijetu.

Prošle sam godine isplivao svjetski rekord u Dubrovniku na međunarodnom plivačkom mitingu „Zlatni Orlando“ u disciplini 50m prsno. To je ujedno i prvi svjetski rekord postignut u Dubrovniku, što me posebno veseli. Također sam isti rušio još dva puta na Svjetskom kupu održanom krajem svibnja 2008. godine u Berlinu.

Na mojim trećim Paraolimpijskim igrama nastupio sam u rujnu prošle godine u Pekingu. Ušavši u tri A finala, te ostvarivši dva šesta i jedno sedmo mjesto u finalim, došao sam do ukupno 9 A finala paraolimpijskih igara i osvojenih tri olimpijske brončane medalje…

Najboljim sportašem sa invaliditetom u Hrvatskoj od strane Hrvatskog športskog saveza invalida proglašen sam četiri puta, dok sam 2002. i 2004.godine dobio priznanje za najboljeg sportaša grada Dubrovnika. Hrvatski olimpijski odbor također mi je dva puta dao nagradu najboljeg sportaša sa invaliditetom u Republici Hrvatskoj.

2004. godine dobivam nagradu i Plaketu Dubrovačko-neretvanske županije za doprinos ugledu i promociji svoje županije u zemlji i svijetu, kao i Nagradu grada Dubrovnika 2005. godine za izuzetne uspjehe na Paraolimpijskim igrama u Ateni. Također sam dobitnik nagrade „Franjo Bučar“ koju dodjeluje ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta za iznimna sportska dostignuća. Predsjednik republike Hrvatske Stjepan Mesić odlikovao me „Redom Danice hrvatske sa likom Franje Bučara“ kao i sve osvajače olimpijskih medalja iz Atene.

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1986. Umro povjesničar i arhivist Vinko Foretić

Dulist

Prije 14 godina zauvijek nas je napustio heroj Domovinskog rata Aljoša Nikolić

Dulist

Sretan rođendan našem kiparu Josipu Ivanoviću!

Dulist