Zanimljivosti

Sretan rođendan Ibrica!

ibrica 7

Naš proslavljeni kantautor, šansonjer Ibrica Jusić danas slavi 79. rođendan. Ibrica je rođen u Dubrovniku 15. prosinca 1944. godine. Kao i brat Đelo od rane dobi bavi se glazbom. Prvi put je zasvirao na svojim skalinima 1965. a prvi zapaženiji nastup mu je na festivalu u Zagrebu 1968. godine nakon čega odlazi u Francusku, u Pariz gdje nastupa u poznatim kabareima i razvija svoj osebujan, prepoznatljiv glazbeni izričaj.
Ibrica ostaje cijeli život vjeran rodnom gradu kojemu je posvetio veliki broj pjesama i kojemu se svako ljeto vraća na svoje skaline gdje svoju vjernu publiku i goste časti tradicionalnim ponoćnim koncertnim druženjima, kao i gitarskim recitalima u Kneževom dvoru u sklopu programa Dubrovačkih ljetnih igara.
Ibrica Jusić jedan je od prvih pjevača koji je za tadašnji Jugoton snimio LP ploču 1974. godine a samo godinu dana nakon toga objavljuje album koji mu osigurava slavu diljem tadašnje države. Osim ‘Jubi san vašu ćer’, ‘Dobro jutro, Margareta’, ‘Ponoć’, ‘Mačka’, tu su i uglazbljeni stihovi Williama Shakespearea, Bertolta Brechta, Luka Paljetka, Miroslav Antića, Britvića i drugih.
Slijede međunarodne turneje. Naime, Ibrica je nastupio u gotovo svim poznatim svjetskim dvoranama: Sidnejskoj opernoj kući, Carnegie Hallu u New Yorku, China Theatreu u Stockholmu…
1981. izdaje svoj prvi simfonijski album ‘Ibrica’ za koji mu mediteranske aranžmane radi brat Đelo koji mu piše i neke od danas najpoznatijih i najslušanijih pjesama poput: ‘Na Stradunu’ i ‘U svakom slučaju te volim’.
Ibrica je ostao najvjerniji Splitskom festivalu i Zagrebfestu. Kako na njima, tako i drugim festivalima, osvojio je brojne nagrade.
Akipa DuLista želi sretan rođendan i još dugo godina života, stvaralaštva i njegovih i naših ponoćnih druženja na skalinima!

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1806. U rodnom Dubrovniku umro prosvjetiteljski pisac Tomo Bassegli

Dulist

Goran Milić oduševljen cijenama u kafiću u Slanome

Dulist

KUĆA BUKOVAC Započela Mala kazališna radionica pod vodstvom Nikše Butijera

Dulist