Aktualno

Sretan imendan svima koji nose ime sv. Antuna

sveti antun

Spomendan je svetog Antuna Padovanskog, kršćanskog sveca rođenog 1195. godine u Lisabonu.

Stupivši u red svetog Franje dobio je ime Antun, a naslov Padovanski dobio je po tome što je umro u Padovi gdje počivaju i njegovi posmrtni ostatci.

U ranoj svojoj mladosti učio se znanju i nabožnom životu kod svećenik stolne lisabonske crkve te se u petnaestoj godini odlučio posvetiti Bogu, pa stupa u samostan Augustinaca kraj Lisabona. zaredio se za svećenika osam godina kasnije.

Crkva ga je proglasila naučiteljem zbog njegove jake čežnje i oduševljenja za širenjem Evanđelja i života po poruci Božje riječi.

Posjedovao je briljantan talenat naučavanja i propovijedanja, a bio je sjajan u tome da ljubeći Božju riječ i razumijevajući je, donese je i prilagodi svakodnevnim situacijama života.

Časti se kao zaštitnik propovjednika, siromaha, budućih majki, putnika, ribara, mornara, starih ljudi, žetvi, konja, izgubljenih stvari, pošte, brodoloma, gladovanja, Portugala i vjere u Presveti Sakramenat.

Proslava sv. Antuna u Korčuli
Župa sv. Marka u Korčuli, nakon što je molila pobožnost Trinaest utoraka sv. Antunu, svečano će proslaviti blagdan sv. Antuna Padovanskog u utorak 13. lipnja. Središnja proslava bit će u novoizgrađenoj crkvi sv. Antuna Padovanskog  u 19 sati. Ovu misu će predslaviti i procesiju sa svečevim kipom predvoditi dubrovački mons. Roko Glasnović.

Raspored misa toga dana:
Jutarnja misa na ‘glavici’ sv. Antuna u 7.30
Misa u crkvi sv. Marka u 17.30

Proslava sv. Antuna u Lapadu
U lapadskoj župi sv. Mihajla u Dubrovniku svečano se slavi blagdan sv. Antuna Padovanskog. Trodnevnica sv. Antunu započinje u subotu 10. lipnja i traje do ponedjeljka 12. lipnja. Trodnevnicu predvodi don Mijo Grozdanić, župnik župe Uznesenja Blažene Djevice Marije u Katunima i Kreševu pokraj Splita. Sva tri dana sveta misa je u 19:00 sati, a pobožnost u 18:30 sati. U nedjelju, 11. lipnja, večernju misu i euharistijsko klanjanje poslije svete mise animirat će slavljenički tim Adonai. Na blagdan sv. Antuna 13. lipnja mise će se slaviti u 6:00, 7:00, 8:00, 10:00 i svečana misa u 19:00 sati. Blagoslov djece moćima sv. Antuna bit će u 18:00 sati. Don Mijo Grozdanić je rođen 1969. godine u Splitu, sjemenište završio u Zadru, a filozofsko-teološki studij u Splitu gdje je i diplomirao. Zaređen je za svećenika na svetkovinu sv. Petra i Pavla, 29. lipnja 1996. Bio je župnik u župi Bijeli Vir kod Metkovića, a zatim u župi Gospe Fatimske u Splitu.

Proslava sv. Antuna u Male braće
Blagdan sv. Antuna tradicionalno se svečano slavi u samostanima i crkvama gdje služe franjevci. U crkvi Male braće u Dubrovniku na svečev blagdan u utorak, 13. lipnja, misna slavlja bit će u: 6, 7, 8, 9.30 te u 11 sati. U 18 sati bit će blagoslov djece i cvijeća, a u 19 sati svečana misa koju predvodi fra Stipan Klarić, župnik i gvardijan franjevačkog samostan u Slanom.

Proslava svetog Antuna u Rožatu
Misno slavlje održat će se u 8 sati, dok će se blagoslov djece i cvijeća te procesija održati u 18.30 sati. Nakon toga slijedi svečana misa s početkom u 19 sati, a koju će s blagoslovom djece i cvijeća predvoditi župnik fra Tomislav Hrstić.

Pročitajte još

Iz Valamara reagirali i kategorički odbacili tvrdnje optužbe Udruge Divlja liga

Dulist

PRAVDA ZA KATU I STIPU Prosvjed sutra u 19 i 30 ispred zgrade suda

Dulist

KRAJ TOPLINSKOG VALA? Stiže promjena, najavljena nevremena, izdana upozorenja za tri regije

Dulist