Politika

SRĐEVCI Nemamo više posla s bivšim gradonačelnikom, nego s nekim tko opasno radi za Razvoj Golf

srdj je grad 12

‘Srđevci’ ovog utorka održali konferenciju za medije u parku na Batali na temu provedbe odluke Gradskog vijeća o ‘Utvrđivanju raskida koncesijskog ugovora za tvrđavu Imperial’. Htjeli su službeno ispričati što se događalo te što ovaj događaj znači za Dubrovnik.

-Ovo je zajednička pobjeda. Premda su je vijećnici izglasali na Gradskom vijeću, mora se reći kako je ovo pobjeda građana Dubrovnika. Mi smo zadnjih 5 godina na svakoj sjednici pokušali ‘progurati’ prijedlog točke dnevnog reda i konačno se pokazalo da ako si dovoljno uporan i ako ti je stalo, da se u konačnici na neki način sve isplati. Ohrabruje činjenica da imamo priliku da tvrđavu Imperijal podignemo na visoku razinu uređenja jer baština nije samo stvar Dubrovnika, ni Hrvatske, ni Europe, već je riječ o svjetskoj baštini – rekao je gradski vijećnik Nikša Selmani.

srdj je grad 2

O formalnoj naravi što se dogodilo prošlog četvrtka rekao je više Ivan Viđen.
-U medijima se posljednjih dana provlači neprecizan izraz da je na sjednici Gradskog vijeća prošlog četvrtka raskinut ugovor o koncesiji. Dakle, Gradsko je vijeće utvrdilo da je ugovor sam po sebi raskinut 30. srpnja 2013. godine. To je vrlo važna razlika – istaknuo je Viđen te objasnio cijeli proces. Dakle, odluka Gradskoga vijeća od 4. lipnja ove godine koncesijski ugovor nije jednostrano raskinula, već je ugovor raskinut nastupom raskidnoga uvjeta iz ugovora koji je nastupio još 30. srpnja 2013. godine. Odluka Gradskoga vijeća to je samo utvrdila.

U ožujku 2009. nakon provedenoga javnoga natječaja između Grada Dubrovnika (kao davatelja koncesije) i tvrtke Razvoj Golf d.o.o. (kao koncesionara) zaključen je ugovor o koncesiji kojom je Grad Dubrovnik tvrtki Razvoj Golf d.o.o. dao koncesiju za korištenje tvrđave Imperijal na Srđu, zajedno s okolnim područjem ukupne površine 18.899 m2, izuzev prostora u prizemlju tvrđave površine 311 m2 koji je bio predviđen za rekonstrukciju u Muzej Domovinskoga rata. Taj je ugovor predviđao da koncesionar u tvrđavi obavlja ugostiteljsku ili hotelsku djelatnost najviše kategorizacije i najviše razine usluge. Člankom 4.2 tog ugovora o koncesiji izrijekom je bilo navedeno da se isti raskida sam po sebi te se ugovorne stranke oslobađaju svih obveza iz ugovora ili u svezi s ugovorom ukoliko donošenjem urbanističkoga plana ne bude predviđeno obavljanje ugostiteljske ili hotelske djelatnosti.

srdj je grad 6

Potom je pokrenut postupak izrade urbanističkoga plana (UPU) koji je izradila tvrtka URBOS te je taj plan, nakon burnih javnih rasprava, 30. srpnja 2013. izglasan na Gradskome vijeću i to većinom glasova vijećnika tzv. Dubrovačkoga dogovora (SDP-HDZ-HSS-HNS-DDS).

-Međutim, u tom urbanističkom planu uređenja (UPU) određeno je da se tvrđava Imperijal rekonstruira i dobije novu, pretežito kulturnu namjenu, sukladno konzervatorskim smjernicama. Osim navedene namjene, urbanističkim planom nije predviđena nikakva druga namjena, odnosno, obavljanje bilo kakve druge djelatnosti. Time namjena predviđena ugovorom o koncesiji iz 2009. godine nije unesena u UPU iz 2013. godine čime se aktivirao raskidni uvjet koji su same stranke ugovora slobodnom voljom ugovorile i potpisale; znači, stranke su same raskinule ugovor temeljem odredbi tog istog ugovora – istaknuo je Viđen.

-Ugovor su sklopile i raskinule same stranke svojom voljom i potpisom, a Gradsko vijeće je to samo utvrdilo. U odluci Gradskog vijeća Grad Dubrovnik je dužan obavijestiti tvrtku Razvoj Golf i Općinski sud da se ta uknjižba provede – kaže Viđen i dodaje da je sve upravo suprotno od onoga kako se želi prikazati.

-Žalosna je pojava zagovarača golfa koji dan danas govore da je Grad Dubrovnik jednostrano raskinuo ugovor – ističe Viđen. Na pitanje o izjavi investitora da će krenuti u pravni postupak, Viđen navodi:

-Navikli smo da tvrtka Razvoj golf koristi različite načine komuniciranja u javnosti i često su nepreciznosti i netočnosti. Zaista se čudim kako tvrtka Razvoj golf kad je to nešto što su potpisali i stoji u ugovoru. I nismo ništa u našem prijedlogu izmislili, što nije već u ugovoru, odnosno što su stranke same ugovorile. To je samo medijski manevar tvrtke Razvoj golf, nego pravni. Što se tiče same arbirtraže kojom se hrvatski građani plaše, to je stvar RH i tvrtke Razvoj golf – istaknuo je Viđen. Budući da je prema važećem urbanističkom planu u tvrđavi Imperijal predviđena kulturna namjena, što je dodatno osnaženo odlukom Gradskoga vijeća iz 2015. godine da Muzej domovinskoga rata mora biti smješten u središnjem dijelu tvrđave, nadaju se da će se uz MDR u tvrđavi naći mjesta i za širu pripovijest o povijesti tvrđave u rasponu od opsade Dubrovnika iz 1806. godine do herojske obrane u Domovinskome ratu.

Selmani je istaknuo da se utvrđivanjem raskida ugovora, koje je nastupilo 2013. godine, ‘sve što se dogodilo nakon, praktično ne postoji jer ugovora nema’.

-Prihvaćanjem odluke, Gradu Dubrovniku je ušteđeno 60 milijuna kuna koje je prema tom ugovoru grad bio obvezan izgraditi, a to je put do tvrđave Imperijal. Druga stvar koja se pojavljuje u medijima, a potpuno j netočna, to je da je Grad Dubrovnik dužan maknuti repetitor na Srđu. Zanima me zbog čega bivši gradonačelnik Vlahušić gura tezu o 200 milijuna kuna onoga što je Grad Dubrovnik trebao napraviti. To je jedna stvar zbog koje mislim da mi nemamo posla s bivšim gradonačelnikom, nego mislim da imamo posla s nekim tko opasno radi za Razvoj golf – kaže Selmani i dodaje kako se u cijeloj situaciji ‘ne radi o tome tko je vlasnik zemlje, već kako su urbanistički planovi odredili namjenu nekog zemljišta’.

-Dubrovačka javnost ima pravo aktivno sudjelovati u planiranju tih prostora. Srđ je jedino ‘plućno krilo’ Grada Dubrovnika – rekao je Selmani. Naglašava i kako je jedini profit kojeg ‘golferi’ žele dobiti profit od postupka arbitraže. ‘To je jedino čemu se nadaju’, kaže Selmani.

 

Pročitajte još

ANDRO VLAHUŠIĆ Za Mata Frankovića sadašnjost i budućnost nije važna, samo politika i prošlost

Dulist

NIKA SILIĆ MAROEVIĆ Kolaps Grada Korčule HDZ je mogao spriječiti prije 2018.

Dulist

ANDRIJA FABRIS Pozivam gradonačelnicu da cijeli spis odnese u DORH i zaštiti građane Korčule!

Dulist