Politika

Srđevci godinu dana mjere kvalitetu zraka u Dubrovniku, ovo su rezultati

nikolic giljaca miosic 1

Stranka Srđ je Grad prije godinu dana postavila je na području Dubrovnika nekoliko mjernih stanica za kvalitetu zraka. Rezultate koje su dobili podijelili su ovog četvrtka na konferenciji za medije.
-Ovo je tema kojom se jako dugo bavimo, imali smo brojne istupe i komentare, a pitanje kvalitete zraka je egzistencijalno pitanje o kojem ne bi trebalo biti nikakvih podjela jer svi želimo disati čisti zrak i svi imaju pravo na pravovremenu, istinitu i točnu informaciju o kvaliteti zraka. To je temeljni postulat s kojim smo krenuli u ovaj projekt i kojim smo prije godinu dana postavili mjerne stanice u Dubrovniku – rekao je županijski vijećnik Marko Giljača te naveo kako je još od istraživanja 2013. godine Sveučilišta u Dubrovniku tema kvalitete zraka jedna od vrlo važnih tema.
-Tada je zagađenje zraka bilo na razini Siska te smo imali katastrofalan zrak. U međuvremenu je i pomorstvo i njihovi zakoni MARPOL donijeli propise kojima su bile značajne investicije u brodovima na kružnim putovanjima i zagađenje je puno niže nego te 2013. Bio bi čisti populizam pozivati se na neke podatke iz 2013. godine, ali važno je da ih imamo za 2023. i 2024. i u godinama koje su pred nama. Nažalost imamo osjećaj da smo propustili priliku za značajne investicije koje bismo napravili u Luci Dubrovnik, prvenstveno tu mislim na Lučku upravu Dubrovnik i Luku Dubrovnik koji su s HEP-om trebali, nadam se da će to i napraviti, organizirati priključak na električnu energiju tako da na taj način smanjimo rad motora na unutarnje izgaranje u samim lukama – rekao je Giljača te dodao kako su Srđevci zadnje tri godine podnosili amandmane na županijski proračun kojima su tražili da se uspostavi kontinuirani monitoring kvalitete zraka diljem županije, a prvenstveno tamo gdje građani upozoravaju a to je u lukama kao što je Gruž.
– Nažalost to smo propustili. Više puta smo raspravljali i o izvješćima o stanju kvalitete zraka u kojim smo se susretali s aproksimacijama jer nismo imali kvalitetne podatke zbog nepostojanja mjernih stanica. Pripremajući prošle godine amandman na županijski proračun kojim bismo htjeli izjednačiti monitoring kvalitete mora i monitoring kvalitete zraka, odlučili smo se krenuti u projekt postavljanja mjernih stanica koje već godinu dana rade te mjere kontinuirano kvalitetu zraka – rekao je dalje županijski vijećnik Srđevaca te istaknuo kako su svi ti podatci javno dostupni, a mogu se pronači na stranici Srđ je Grad.
O samim rezultatima govorio je Ljubo Nikolić.
-Krenuli smo s tim prije godinu dana te smo o vlastitom trošku financirali nabavku mjernih stanica. Naši članovi i volonteri omogućili su da se podatci u stvarnom vremenu prenose na platformu te budu dostupni svim građanima – rekao je te dodao kako su mjerne stanice postavili na Lapadsku obalu te Pile.
-Mi iznosimo sirove podatke, a na znanstvenicima je donošenje zaključaka – rekao je te istaknuo kako je 60 posto vremena na Lapadskoj obali zrak bio relativno dobre kvalitete, dakle nimalo opasan po zdravlje. U otprilike 26 posto situacija on je umjerene kvalitete i ide prema graničnom, a u 7, 8 posto situacija je on nezdrav.
-Primijetili smo da su ti ‘peakovi’ kad zrak ide u opasan po zdravlje za rizične skupine, u trenutcima pristajanja i odlazaka brodova na kružnim putovanjima – dodao je Nikolić.
Na Pilama je dulje vremena zrak dobre kvalitete, u 28 posto vremena je umjeren, a u 12 posto vremena imamo rizične situacije i s puno većim ‘peakovima’ nego na Lapadskoj obali.
-Ovo je naš primjer kako se građani mogu uključiti i pomoći svima u spoznaji kakav zrak dišemo – rekao je Nikolić, a Giljača se nadovezao pozivom građana da im se jave i ponude nove lokacije za mjerne instrumente. Do kraja godine u planu im je postavljanje mjerne stanice na Korčuli, a želja im je postaviti jednu i u blizini luke, s druge strane gruškog zaljeva.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

Preferencije birača prema dobi: Milanović dominira među mladima, Primorac jedino u skupini stariji od 60 godina

Dulist

Sabor izglasao izmjene Zakona o zemljišnim knjigama

Dulist

ZAHUKTAVA SE PRED IZBORE Drama Knežević Franković

Dulist