Grad

Spušten barjak, završila 1042. Festa svetoga Vaha

Zatvor Feste 2014.

Spuštanjem barjaka svetoga Vlaha sa standala ispred Crkve svetog Vlaha danas u podne završena je 1042. Festa svetoga Vlaha.

Po tradiciji, uz zvuk himne dubrovačkog parca barjak su spustili ovogodišnji festanjuli kapetan Damir Baričević i obrtnik Ivo Lobrović.

Rektor Crkve svetog Vlaha don Toma Lučić podsjetio je kako je upravo Sveti Vlaho u najtežim danima Dubrovnika dizao duh grada i naroda u njemu. Spomenuo je i ep dubrovačkog poklisara Jakete Palmotića, kojem je u Velikoj trešnji 1667. godine nastradala cijela obitelj.

– Kad se jedan događaj slavi 1042. put na isti način, istom mjestu i po istim uvjetima, onda to više nije samo Festa, tradicija, svetkovina. To je nešto što je u genima ovog naroda. U genima upisano. I zato svi građani ovog grada slave Svetog Vlaha – kazao je don Toma Lučić.

– Nekad je u zakonu bilo pisano da se na dan i za vrijeme Feste svetog Vlaha u gradu ne smije praviti razlika između dužnika i vjerovnika, gospodara i slugu, gospara i težaka. Svi su morali biti jednaki, a nitko u gradu nije smio biti žedan ni gladan, jer se svatko imao pravo nasititi za trpezom Svetog Vlaha. Taj nekad pisani zakon danas je u našim srcima, nepisan ali poštovan. I nikad u nijednoj svečanosti ili drugom danu nije tako složen ovaj grad, kao što je složen za Festu svetog Vlaha – istaknuo je don Toma Lučić, nabrojivši sve koji su dali svoj doprinos u proslavi 1042. Feste.

Prethodno je održano i misno slavlje na Gorici svetoga Vlaha koje je predvodio mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH.

Pročitajte još

[FOTO] U SURADNJI S DOMOUPRAVOM Energetski obnovljena zgrada u Lapadu!

Dulist

Raspisan je javni natječaj za zakup 15 garažnih mjesta u Mokošici!

Dulist

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist