Viralni hit koji je osvojio TikTok i svijet – spud, velika pečena patata punjena savršeno sočnim nadjevima, sutra po prvi put stiže u Dubrovnik. Botanic u Gružu otvara svoja vrata s ekskluzivnom ponudom ovog jela koje je u posljednjih godinu dana postalo globalna gastro-senzacija.
Inspiracija je, naravno, britanski Spudman, food kreator koji je jednostavnu pečenu patatu pretvorio u svjetski brend. Njegovi videi puni sira, mesa, umaka i pare koja se diže iz svježe zarezane patate zaludili su milijune, među njima i kuhara s dugogodišnjim iskustvom, Vlaha Lonzu.
-Pratio sam Spudmana i odmah mi je bilo jasno da je to koncept koji bi Dubrovnik objeručke prihvatio. Nedostajalo je malo street-food noviteta i nešto stvarno drugačije. Kad sam ideju ispričao prijatelju Franu Vlahušiću, reakcija je bila – ajmo odmah! – kaže Vlaho uz smijeh.
Frano Vlahušić, vlasnik Botanic bara, dodaje kako je odluka pala vrlo prirodno.
-Prvo smo razmišljali o pizzama i burgerima, ali kad smo počeli pričati o spudu, sve je sjelo na svoje mjesto. Naši gosti i prijatelji su već kroz priču rekli svoje – žele probati nešto novo. Raspoloženi smo, motivirani i krećemo odmah. Sutra otvaramo svoja vrata od 12 sati, a radno vrijeme od nedjelje na dalje je od 10 sati – poručuje Frano.
Ključ dobrog spuda? Dobra patata i strpljenje.
-Koristimo kvalitetnu patatu iz Međimurja koja je škrobasta i idealne gramaže pa ostaje savršeno mekana iznutra. Pečemo je u kori, zarežemo, posolimo i dodamo maslac, a onda ide mješavina tri sira: gaude, mozzarelle i sira cheddar. Na vrh stavljamo nadjev kojeg mi isključivo pripremamo. Svinjetinu i piletinu pečemo satima, bez žurbe – objašnjava Vlaho.
Četiri vrste spuda
Botanic će u startu nuditi četiri verzije spuda od kultnog britanskog klasika s grahom u umaku od pomadora, preko bogatog spuda s trganom svinjetinom i sočne varijante s trganom piletinom pa sve do pikantnog chilli con carne spuda za one koji vole malo jače okuse. Svaki od njih priprema se na isti način: vruća pečena patata, maslac, mješavina tri vrste sira, prženi luk, a zatim sloj pažljivo pripremljenog, domaćeg nadjeva koji čini razliku. Za kraj svatko može izabrati kojim umakom će obogatiti svoj spud, a svaki umak je kuhar Vlaho sam osmislio i napravio.
-Spud je zasitan, nutritivno bogat, pun okusa i totalni comfort food. Idealno za marendu, te kao ručak i večera. A porcija je stvarno ogromna, 600 do 700 grama – rekao nam je Vlaho priznavši kako jedva čeka vidjeti reakcije Dubrovčana.
-Ove zime radimo opušteno, prijateljski. Osluškujemo goste, dodajemo nove okuse i mijenjamo jelovnik u hodu. Spud je tek početak – zaključio je Frano.
Sutra u Botanicu počinje prava mala revolucija dubrovačkog street fooda – jednostavnija, toplija i ukusnija nego ikad. A svi oni koji bi htjeli isprobati toplu, hrskavu patatu punu rastopljenog sira i sočnog nadjeva znaju što im je za raditi. Trk u Botanic po svoj spud!