Kultura

SPREMAJU ‘SKUPA’ Nova odlična predstava družine Aster!

aster bursa11

Kazalište Marina Držića treću sezonu zaredom ugostit će lutkarsku družinu Aster, koja ovog puta priprema iznenađenje i za one malo starije.

Riječ je o ‘Skupu’ Marina Držića, a tekst su dramaturški prilagodile Izmira Brautović i Sonja Karamehmeović, koje su ovog ponedjeljka na konferenciji za medije otkrile i malo više detalja o samom djelu. Premijera će se održati 18. prosinca s početkom u 19 i 30 sati.

– Predstava je namijenjena starijoj djeci i odraslima. Odabirući ‘Skupa’, izlazimo izvan bajki i svega onoga što smo do sada radili. Odabrali smo ovo djelo na poticaj jedne prijateljice kao vrhunac komedije i uz pomoć Izmire Brautović počeli smo učiti kako se izraziti, kako napraviti dobru komediju i osloboditi sami sebe – kazala je Sonja Karamehmedović, istićući kako im je cilj bio ‘doći do onoga što svi likovi iz ‘Skupa’ u velikom unutrašnjem bogatstvu iznose’.

– Na tekstu smo dugo radili i dugo ga vježbali. Lutke koje smo odabrali su velike i to je veliki korak u svemu što smo do sada radili. Imali smo ginjol lutke, marionete koje se vrlo rijetko rade u Hrvatskoj, ali i lutke koje su veličine oko metra, a ovo su sada divovske lutke koje jedine mogu izraziti ovako veliko djelo – dodala je, kazavši i to kako su htjeli da se družini poveća broj članova, pa su tako napravili i audiciju! Nažalost, odaziv na nju nije bio velik, no to ih nije obeshrabrilo.

Družina Aster nije ni svjesna koliko je uznapredovala, neki su otkrili da su jako zainteresirani za glumu pa i talentirani. Raditi s njima je savršeno jer je timski rad važan, kao i pristupiti svemu bez taština, ograda, potpuno su se otvorili i pristali su uletjeti u ovu avanturu – ponovo je pokazala oduševljenje radom s vrijednim lutkarima glumica Izmira Brautović.

– Kroz njih sam potvrdila sve ono što sam naučila u radu sa slavnim redateljima.Trudili smo se kod dramaturgije ostaviti sve bitne stvari što se tiče odnosa, likova i problema progovarajući iz bezvremenske perspektive. Na tekstu smo radili devet mjeseci, a kostime počeli izrađivati u zadnji tren jer je bitna riječ, tekst. Bogu hvala imamo koga pitati u Dubrovniku da nam pomogne oko Držićevih riječi pa smo jako puno radili na jeziku – istaknula je.
– Zahvalio bih se momku koji je odustao od uloge jer sam tako ja uskočio u priču – iskreno je na konferenciji kazao Pero Mihaljević, koji igra upravo Skupa.

– Ovo je svakako jedno lijepo iskustvo. Mislim da će nešto izići za publiku, da ćemo im u svakom slučaju ovom predstavom nešto dati -zaključio je Mihaljević. Uz njega, u ovom predstavi ‘Varivu’ igra Matilda Perković, ‘Grubu’ Sonja Karamehmedović, ‘Kamila’ Katarina Palinić, ‘Dobru’ Carmela Grgurević, ‘Zlati kuma’ Vanja Balent, ‘Nika’ Marilda Perković, ‘Dživa’ Katica Vidojević, a ‘Munua’ Lucijana Pendo.

Za scenografiju su zaslužni Pero Mihaljević, Anamarija Obradović i Petrunjela Vuković. Lutke su izradile Mihaela Nikolina Mabić, Tjaša Kolačko i Sonja Karamehmedović.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist