Zanimljivosti

Spektakularna aurora mogla bi se ovih dana ponoviti!

aurora borealic citatelj

Golema skupina Sunčevih pjega AR3664 koje su uzrokovale spektakularne aurore u svibnju napravila je gotovo puni krug oko Sunca i uskoro će ponovno biti okrenuta prema Zemlji, javljaju stručnjaci i znanstvene stranice. To znači da postoji mogućnost da bismo, ako se stvari ponovno poslože, narednih dana – krajem svibnja ili početkom lipnja, opet mogli gledati aurore iz naših krajeva, objavljuje Index.

Pjege su i dalje vrlo aktivne

Skupina pjega AR3664 koja je na Zemlju od 10. do 12. svibnja poslala ne samo jednu solarnu oluju nego cijelu baražnu vatru od njih najmanje pet, nedavno je potvrdila da je i dalje vrlo aktivna. Naime, 27. svibnja zabilježena je snažna solarna eksplozija najmoćnije klase X koja je eruptirala iza Sunčevog jugoistočnog ruba, a znanstvenici pretpostavljaju da je za nju odgovorna AR3664.

Solarne eksplozije, odnosno kako naši mediji često pišu baklje (pojam baklje više se koristi za trajnije pojave na Suncu pa je ispravnije flare prevoditi s bljeskovi ili eksplozije), po snazi su kategorizirane u skupine označene slovima, a klasa X je najjača. Unutar svake klase brojevi od 1-10 (i više za baklje klase X) opisuju relativnu snagu eksplozija. Prema Spaceweatherlive.com, eksplozija zabilježena 27. svibnja imala je snagu X-2,9 (slika dolje).

Kako znamo da stiže ista skupina pjega?

Budući da se AR3664 trenutno još uvijek nalazi iza horizonta Sunca te da je skrivena čak i od pogleda NASA-inog svemirskog opservatorija Solar Dynamics (SDO), nameće se pitanje kako možemo znati da je baš ona odgovorna za nedavnu eksploziju.

Odgovor je da znanstvenici mogu pratiti napredak Sunčevih pjega po udaljenoj strani Sunca skrivenoj od naših pogleda tako što promatraju kako one utječu na Sunčeve vibracije ili na seizmičke odjeke pomoću tzv. helioseizmoloških podataka. Usto, naravno, znaju da je za puni krug oko Sunca pjegama potrebno 27 dana.

Karta stranice spaceweather.com, koja prati kretanje AR3664, smjestila ju je odmah iza jugoistočnog horizonta Sunca, a upravo je ondje nastala nova eksplozija snage X-2,9. Uzimajući u obzir sklonost AR3664 da stvara eksplozije klase X te da je njezina aktivnost zabilježena u blizini nove eksplozivne erupcije, čini se prilično razumnim zaključiti da je ona krivac.

20. svibnja skupina je lansirala baklju snage X12, najjaču od rujna 2017. Eksploziju je zabilježila letjelica Solar Orbiter Europske svemirske agencije.

Hoće li se savršena oluja ponoviti?

Kako smo već pisali na Indexu, auroru koja se izuzetno lijepo mogla vidjeti iz Hrvatske, najljepše u dvadesetak godina, tako da su bile vidljive čak i njezine boje poput zelene i ljubičaste koje se inače vrlo rijetko vide, pokrenule su eksplozije u nakupini pjega 15 puta većoj od promjera Zemlje.

Njihovoj spektakularnosti pridonijelo je nekoliko važnih čimbenika koji su se posložili u “savršenu oluju”.

Naime, pjege su bile najaktivnije upravo u trenutku kada su bile okrenute prema Zemlji, kod nas je za najvećih intenziteta geomagnetskih oluja bila noć, eksplozija je bilo više u nizu, magnetski polaritet bio im je suprotan Zemljinom magnetskom polju pa su poremećaji bili snažniji, a uz sve to, vrijeme je u Hrvatskoj bilo vedro i bez mjesečine, dakle, idealno za promatranje.

Polaritet će vjerojatno ostati isti

Naš nagrađivani stručnjak za Sunce Bojan Vršnak kaže da postoji prilična vjerojatnost da magnetski polaritet iste skupine opet bude suprotan Zemljinom.

– Sunčeve pjege obično se javljaju u parovima koji imaju magnetska polja usmjerena u suprotnim smjerovima. Nad njima se duž magnetskih silnica, koje izviru iz jedne pjege i poniru u drugu, stvaraju golemi lukovi, odnosno prominencije sastavljene od koronalnog materijala, odnosno vruće plazme. Može se očekivati da će njihov raspored u istoj skupini pjega ostati isti – kaže Vršnak.

– Osim toga, kako se skupina nalazi na istoj hemisferi Sunca, tu postoji jedno pravilo da je magnetski polaritet vjerojatno uvijek isti. Pjege unutar skupine nestaju i nastaju, no u principu je velika vjerojatnost da bi njihov magnetski polaritet trebao ostati isti – tumači Vršnak.

Skupina AR3664 očito je dosta trajna

Ističe pritom da je skupina AR3664 očito dosta trajna.

– U njoj vjerojatno stalno izlazi novi magnetski tok koji je održava aktivnom. Kod starih skupina pjega, koje postoje duže vrijeme i napravile su više rotacija oko Sunca, a nazivaju se rekurentnima, uobičajeno je da postaju sve jednostavnije, da s vremenom imaju samo jednu dominantnu pjegu i nešto malo manjih unaokolo, koje nisu naročito aktivne. Međutim, jedna skupina može biti aktivna po nekoliko mjeseci – dodao je Vršnak.

Kada grupa pjega obiđe oko Sunca i ponovno se pojavi, obično joj se mijenja ime. Tako ona sada ima oznaku AR3697, a može se vidjeti na ovoj poveznici.

Mjesec bi opet mogao biti mlad

Skupina AR3664 ponovno će biti okrenuta prema Zemlji tijekom mladog Mjeseca 6. lipnja. Stoga treba pratiti zbivanja u njoj nekoliko noći prije i poslije tog datuma – za slučaj da se ponovi prošlomjesečna ekstremna geomagnetska aktivnost.

Kamo ići gledati? Kako smo već pisali, ako se to dogodi i polarna svjetlost bude opet vidljiva iz Hrvatske, trebat će pronaći mjesto na kojem svjetlosno onečišćenje i visoki objekti ne ometaju promatranje. U Zagrebu je idealno mjesto za to Medvednica s otvorenim pogledom prema sjeveru, u smjeru Zagorja.

Astrofotograf Boris Štromar, voditelj AD-a Beskraj, ističe da su snažne solarne oluje i vidljivost spektakularne polarne svjetlosti kakva je bila 10. svibnja jako rijetke pojave.

– Nije realno očekivati da ćete izaći na balkon u ogrtaču i papučama i tako gledati nebeski light show. Svi koji su pokušali mogli su se uvjeriti koliko snažna javna rasvjeta proizvodi nepotrebnog svjetlosnog onečišćenja pa mnogi zbog toga nisu mogli vidjeti auroru iako se s tamne lokacije vidjela cijelu noć – dodao je.

– Bez obzira na jačinu erupcije, jako je teško prognozirati kakvi će biti efekti na Zemlji i kada će se točno vidjeti. Treba dežurati i biti strpljiv jer se aktivnost može naglo pojačati, a cijeli show trajati kratko. Prošli put su predviđanja govorila o dolasku oluje tik pred jutro, no aurora je bila vidljiva već odmah nakon zalaska Sunca, s periodom jake aktivnosti nešto iza ponoći. Osim toga, aurora može biti na nebu, ali nevidljiva prostim okom čak i s tamne lokacije. U zadnje dvije godine auroru se iz Hrvatske moglo zabilježiti više puta, no isključivo fotografski – poručio je Štromar.

Foto: Facebook: Daniel Pavlinović; čitatelj

Pročitajte još

NA DANAŠNJI DAN 1905. Na Dubcu rođen začetnik moderne ekološke misli Tomislav Macan

Dulist

IPAK MOGUĆE GREŠKE U MJERENJU? I stručnjaci iznenađeni naglim padom temperature mora

Dulist

KUĆA BUKOVAC Još jedna Art&Wine radionica

Dulist