Grad

SPAŠAVAJU ŽIVOTE S njima ćete se na gradskim plažama osjećati sigurnije

Stikovica spasioci

Iz gradske uprave izvijestili su kako ove godine sa 650 tisuća kuna financiraju program ‘Službe spašavanja života na vodi’ na javnim plažama: Danče, Šulić, Bellevue, Mandrač, Štikovica i na otoku Kalamoti – Gornje čelo, a kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Dubrovnik.

Uključivanjem Grada u ovaj projekt dubrovačkog Crvenog križa, Dubrovnik se promovira i kao turistička destinaciju koja brine o zdravstvenom stanju i sigurnosti svojih sugrađana i posjetitelja gradskih plaža, gdje svakodnevno dežuraju licencirani spasioci i ekipe prve pomoći.

Spasioci Hrvatskog Crvenog križa obučeni su za spašavanje života na vodi i pružanje prve pomoći. Primjena postupaka prve pomoći početak je pomaganja i zbrinjavanja ozlijeđene ili naglo oboljele osobe. Primjenjuje se s ciljem spašavanja života, sprečavanja nastanka komplikacija i invalidnosti i skraćivanja trajanja liječenja i oporavka.

Ekipe prve pomoći čine mladi Crvenog križa koji su prošli osnovni i napredni tečaj iz pružanja prve pomoći te osnovnih znanja o Crvenom križu i vještinama komunikacije.

Dežurajući svakodnevno tijekom ljetnih mjeseci, mladi Crvenoga križa s osnovnom medicinskom opremom pomažu sugrađanima i turistima koji se javljaju s problemima slabosti, iscrpljenosti, toplinskog udara, sunčanice, dehidracije, opekotina, uganuća i iščašenja zgloba, posjekotina, žuljeva, prijeloma, kontuzija, uboda insekata, glavobolja, napada panike…

Ove je godine u cjelokupni projekt koji se provodi u Gradu Dubrovniku: na Stradunu, dubrovačkim zidinama, dubrovačkim plažama, otoku Lokrumu te na stonskim zidinama, uključeno 60-ak mladih ljudi, svi s naprednim znanjima pružanja prve pomoći.

Projekt se provodi već četvrtu godinu zaredom, a proteklih su godina turisti izrazili veliko zadovoljstvo ovakvim pristupu gostima, istaknuvši kako im znak Crvenoga križa, koji je prepoznatljiv svuda u svijetu, ulijeva osjećaj sigurnosti.

Projektom ‘Crveni križ u Gradu’ rasterećena je hitna medicinska služba na način da se saniraju sve situacije koje spadaju u domenu prve pomoći, a Hitna medicinska služba zove se smo samo u situacijama koje nadilaze tu razinu.

Pročitajte još

Peteročlanoj obitelji uručeni ključevi gradskog stana

Dulist

Nakon vandalskog čina ‘Mljetsko srce’ opet je na svom mjestu

Dulist

Gradonačelnik čestitao PK Jugu na osvajanju devet medalja na kadetskom prvenstvu Hrvatske

Dulist