Kultura

ŠPAROVEC I FORENBACHER U podne otvaranje izložbe „Zajedno u slikarstvu“

forenbacher sparovec

Zajednička izložba slikarskoga dua, bračnog para Mire Šparovec i Aleksandera Forenbachera pod nazivom „Zajedno u slikarstvu“ čiji se prvi ciklus nalazi u Galeriji Dulčić Masle Pulitika, a drugi u Atelijeru Pulitika bit će otvorena u Galeriji Dulčić Masle Pulitika danas u 12 sati.

Od apstrakcije do realizma, od ljudskih figura do životinjskih likova, od izrazitih kolorita do zagasitih tonova, sve te i mnoge druge karakteristike obilježavaju rad akademskih slikara, skromnih, gotovo u javnosti još neotkrivenih autora.

Tako je Vesna Delić Gozze, autorica izložbe, za Miru Šparovec u katalogu zapisala:

„Njeni slikarski radovi ostajali bi nedovršeni jer je osobna skromnost autorice nije poticala na javnu ponudu svojega imena i rada. Tako su slike Cirkuska jahačica, Tigar koji moli ili Jarun ostali u fazi u kojoj motiv nije do kraja dovršen, ali je i pored toga u potpunosti zaokružen, sa svim naznakama vrsnoga djela.“

Dok je za Forenbachera, Gozze između ostaloga zapisala:

„Jedan od naših ponajboljih likovnih prenositelja životinjskih likova, Aleksander Forenbacher je kao animalista ostvario na tisuće crteža (u cijelosti donirani Likovnoj akademiji u Zagrebu), pretežito u tehnici tuša, ostvarivši brzim, skicoznim potezom srž anatomije, stava ili pokreta ptice ili neke druge životinje slobodne u divljini.“

Akademska slikarica Mira Šparovec rođena je u Tivtu, 1931., a preminula je u Zagrebu, 2012. godine. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 1954., a specijalizirala se u klasi prof. Antuna Mezdjića 1956. Bila je vanjska suradnica majstorske radionice Krste Hegedušića 1960. – ’61., a kao likovni pedagog radila je od 1958. do 1972. u Zagrebu i Karlovcu. Samostalno je izlagala u Zagrebu 1962., 1978., 1981., na Pagu 1979., u Samoboru 1984. i 2012. u Karlovcu. Izlagala je na većem broju skupnih izložba, kao i na izložbama Neovisnih umjetnika u Parizu 1964. i 1965. godine.

Akademski slikar Aleksander Forenbacher, rođen je 1922. godine u Zagrebu. 1950. diplomirao je na Tehničkom fakultetu u Zagrebu, a četiri godine nakon i na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, dok se 1956. specijalizirao u klasi prof. A. Mezojića. U članstvo U.L.U.H-a (poslije H.D.L.U.) primljen je 1957. godine. Od 1958. do 2008. godine izlagao je na tridesetak skupnih izložba: U.L.U.H. – H.D.L.U., Recentna Hrvatska umjetnost, Majski dani, izložbe Galerije Ulrih, dobrotvorne izložbe i druge. Od 1960. do 1964. i od 1969. do 1973. godine radio je kao honorarni predavač u rangu docenta na A.L.U. u Zagrebu na predmetima „Komparativna plastička anatomija“ i „Crtanje životinja“. Od 1973. do 1979. godine bio je voditelj tečaja crtanja i slikanja u Centru za likovni odgoj grada Zagreba i dr.

Izložba ostaje otvorena do nedjelje, 2. studenoga. Radno vrijeme UGD je svaki dan, osim ponedjeljka, od 9 do 20 sati.

Pročitajte još

PRVI SIMFONIJSKI KONCERT ORKESTRA Monika Leskovar razgalila prepun Knežev dvor

Dulist

Dubravka Tullio, dubrovačka umjetnica predstavila je svoja dijela na izložbi ‘Neopipljivo’

Dulist

DUBROVAČKE LJETNE IGRE Jazz poslastica na Lovrjencu

Dulist