Aktualno

ŠOKANTNO U Dubrovniku je dvije trećine djece potpuno nezaštićeno u automobilu!

shutt autosjedalica

Svako drugo dijete u Hrvatskoj prevozi se u automobilu u potpunosti nezaštićeno, a u Dubrovniku čak dvoje od svako troje djece nije uopće vezano! Rezultati su to istraživanja volontera udruge Roditelji u akciji – Roda provedeni tijekom svibnja u devet hrvatskih gradova.

– Unatoč zakonu koji propisuje obavezno korištenje sigurnosnog pojasa kod svakog putnika, a kod djece korištenje dječje autosjedalice ili pomoćnog postolja, u Dubrovniku je samo 28 posto djece vezano sustavom koji odgovara njihovu uzrastu. Izuzetno je zabrinjavajuće da skoro ni jedno dijete starije od deset godina nije vezano, a čak se svako četvrto vozi na prednjem sjedalu. Također, čak šestero djece se nalazilo u naručju odrasle osobe, u potpunosti nezaštićeno u slučaju naglog kočenja ili sudara – ističu iz udruge RODA.

U Dubrovniku je istraživanjem obuhvaćeno 150 vozila sa 184 djece. Neki roditelji, unatoč tome što posjeduju autosjedalicu za dijete, odlučuju ne zaštiti ga i to na način da dijete postave, ali ga ne vežu u autosjedalicu. Istovremeno, neki roditelji još uvijek nisu svjesni da je dijete u naručju druge osobe u potpunosti nezaštićeno.

Šestero djece nalazilo se u naručju druge osobe, u potpunosti nezaštićeno u slučaju naglog kočenja ili sudara, a dvoje je bilo u automobilu opremljenim autosjedalicom, ali dijete nije bilo vezano u nju.

Rezultati su također pokazali da su u Dubrovniku tek svaki drugi vozač i odrasli suvozač vezani sigurnosnim pojasom. Također, dok vezanost vozača naizgled nema utjecaja na vjerojatnost vezanosti djeteta, ako i vozač i suvozač nisu vezani, u 75 posto slučajeva niti jedno dijete u vozilu nije vezano.

Istraživanje je, naime, provedeno u Vinkovcima, Osijeku, Sv. Ivanu Zelini, Krapini, Zagrebu, Zaprešiću, Rabu, Dubrovniku i Zadru, a rezultati se znatno razlikuju od mjesta do mjesta. Korištenje sigurnosnih pojaseva odraslih putnika na prednjem sjedalu u Dubrovniku je znatno niže u usporedbi s prosjekom, kao i učestalost korištenja sustava vezanja djece u automobilima.

– Unatoč poraznim rezultatima ipak postoje naznake pomaka na bolje, posebno na nivou Hrvatske. Prije šest godina, slično Rodino istraživanje u Zagrebu i Osijeku pokazalo je da se tada više od 60 posto djece prevozilo potpuno nevezano, a samo 28 posto je bilo vezano odgovarajućim sustavom. Istovremeno, od tada pa do danas, kako je broj djece vezane u automobilima rastao, tako je broj djece stradale u svojstvu putnika značajno padao. Sa više od 800 ozlijeđene djece u svojstvu putnika u 2009. g. smanjio se na nešto više od 500 djece ozlijeđene u 2014. g. – napominju iz udruge.

– Danas svaki roditelj zna ili bi trebao znati da nevezanjem djeteta u automobilu u autosjedalici, na pomoćnom postolju ili sigurnosnim pojasom pokazuje izuzetnu neodgovornost i nepoštovanje prema djetetovom pravu na zdravlje i život. Ozljede su najčešći uzrok smrti djece u Hrvatskoj, a najčešće su to ozljede zadobivene u prometu, u svojstvu putnika u automobilima. Iako se roditeljima čini, posebno pod stresom svakodnevne žurbe do vrtića, na posao, s posla do vrtića, do dućana i drugih obaveza, da je rizik nevezanja djeteta na kratke relacije malen, upravo je suprotno. Čak 80% prometnih nesreća s nastradalima u Hrvatskoj događa se na cestama unutar naselja, upravo onda kad roditelji misle da se neće ništa dogoditi i da je u redu na tako kratkoj relaciji preskočiti pravilno vezanje djeteta u vozilu. Istovremeno, za vezanje djeteta u vozilo u autosjedalicu ili pojasom ne treba više od 30 sekundi. To je 30 sekundi koje mogu značiti razliku između sretnog i bezbrižnog života ili tragedije koja će obilježiti cijeli život obitelji – ističu iz udruge RODA.

Roditelji se mogu obratiti Rodinim savjetnicama i savjetnicima o autosjedalicama u vezi svih pitanja koja imaju na temu sigurnosti djece u automobilima putem Facebook stranice Rodini savjeti o autosjedalicama, elektronske pošte na autosjedalice@roda.hr ili na akcijama besplatnih pregleda autosjedalica u njihovim zajednicama.

 

Pročitajte još

Ursula von der Leyen ponovno izabrana za predsjednicu EU komisije!

Dulist

OD DUBROVNIKA DO MEĐUGORJA Evo kada se otvara Camino

Dulist

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist