Hrvatska

ŠOKANTAN PAD Transplantacija je čak 40 posto manje

bolnica anaurizma 1

Dok je 2012. godine Hrvatska bila na vrhu zemalja po broju transplantiranih organa po broju stanovnika, u proteklih godinu dana stanje se alarmantno pogoršalo.

Broj transplantacija pao je za 39,6 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine – sa 101 organa u tri mjeseca u 2013. godini na 61 organ u prva tri mjeseca ove godine, upozoravaju Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL).

– Smatramo da je drastičan pad broja presađenih organa još jedna potvrda sveopće neorganiziranosti i improvizacije u vođenju zdravstvenog sustava koje se očituje donošenjem nedovoljno promišljenih, često u praksi i neprovedivih odluka – poručuju u HUBL-u te upozoravaju kako je HZZO sredstva za transplantaciju u posljednjih godinu dana smanjio za 30 posto.

Kažu kako uzroke smanjenja broja transplantacija HUBOL prepoznaje u otežanom kontinuitetu postupka utvrđivanja moždane smrti, uzrokovanog uvođenjem smjenskog rada s posljedičnim značajno učestalijim izmjenjivanjem liječnika koji skrbe o najtežim, umirućim pacijentima.

Vecernji.hr

Pročitajte još

IMATE LI I VI OVAKVA PRIMANJA? Prosječna plaća u Hrvatskoj je 1.324 eura

Dulist

MINISTARSTVO O GLOBALNOM TEHNOLOŠKOM KVARU Moguća su kašnjenja u zračnom prometu

Dulist

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist