Zanimljivosti

SLUŽBENI POSJET Dubrovnik i Sarajevo – gradovi prijatelji!

Posjet Sarajevu 4

Zamjenica gradonačelnika Jelka Tepšić, privremena pročelnica Upravnog odjela za europske fondove, regionalnu i međunarodnu suradnju Zrinka Raguž, privremeni pročelnik Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Marko Miljanić, privremeni pročelnik Upravnog odjela za promet Đuro Šutalo i zamjenik privremene pročelnice Upravnog odjela za kulturu Tonći Daničić povodom desete godišnjice bratimljenja boravili su u službenom posjetu Sarajevu gdje su se susreli i održali radni sastanak s gradonačelnikom Grada Sarajeva Abdulahom Skakom i suradnicima.

Na održanom sastanku razgovaralo se o dosadašnjoj suradnji između gradova prijatelja, Dubrovnika i Sarajeva, te o mogućnostima i područjima na kojima se može intenzivirati suradnja.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka posebno se osvrnuo na Dubrovnik kao dio UNESCO-ove svjetske baštine ističući kako je i Sarajevo pokrenulo inicijativu za uvrštavanje Sarajeva, kao gradske cjeline, na UNESCO-ovu listu Svjetske kulturne baštine.

Zamjenica Tepšić pozdravila je inicijativu Sarajeva za ulazak na UNESCO-vu listu ističući kako je pomoć Dubrovnika na tom putu neupitna te kako su Dubrovnik i Sarajevo prijateljski gradovi s ili bez povelje.

“Dubrovnik se još od vremena teritorijalno skučene ali utjecajem velike Dubrovačke Republike, isticao kao grad tolerancije i uvažavanja različitosti, a izrazit i po svemu poseban duh Sarajeva trenutno osvaja sve koji se u njemu zateknu iako i na kratko. Tu specifičnost prepoznao je i UNESCO, uvrstivši Sarajevo na pristupnu listu kao “trajno otvoreni grad i jedinstveni simbol univerzalne multikulturalnosti. Povelja o prijateljstvu nas dodatno potiče i obvezuje da produbljujemo našu suradnju, jer samo kroz umrežavanje i razmjenu iskustava trajno obogaćujemo naše zajednice”, kazala je zamjenica Tepšić prilikom posjeta Sarajevu.
Sastanku je uz delegaciju Grada Dubrovnika nazočila i opunomoćena ministrica Veleposlanstva Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivana Antolić Jurić.
Tijekom posjeta Sarajevu u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Dubrovnika uz nastup klape Kaše upriličeno je i predstavljanje programa 4. Dubrovačkog zimskog festivala s posebnim naglaskom na program dočeka Nove godine kada će na Stradunu nastupiti njihov sunarodnjak, Dino Merlin.

Podsjetimo, Grad Dubrovnik i Grad Sarajevo već dugi niz godina njeguju i razvijaju prijateljske odnose, a povelju o međusobnoj suradnji potpisali su 2007. godine.

Pročitajte još

Svečano zatvoren 52. hrvatski seminar za strane slaviste

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1919. Rođen slikar Antun Masle

Dulist

Polaznici ovotjednih radionica STEM ljeta u ZTK izrađivali 3D modele

Dulist