Hrvatska

Slovenija u subotu uvodi kontrole na granici s Hrvatskom!

Granica RH

Slovenska vlada na današnjoj je sjednici izglasala uvođenje kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. Odluka stupa na snagu ove subote, a trajat će 10 dana, s mogućnošću produljenja roka, donosi N1.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar za N1 je sinoć potvrdio da su o namjeri već izvijestili hrvatske i mađarske kolege.

-Riječ je o prijedlogu privremene mjere zbog povećane razine procjene terorističke opasnosti u zemljama EU-a – rekao je slovenski ministar unutarnjih poslova Boštjan Poklukar za N1.

Hrvatski predsjednik Vlade Andrej Plenković komentirao je danas namjeru slovenske vlade objašnjavajući da se radi o reakciji na talijanski potez i da već devet država članica EU-a ima posebne granične kontrole.

-Schengen nije gotov, ali ima problem. Uvođenje graničnih kontrola nije novitet, do njega dolazi zbog migracijskih trendova i procjena o pojačanim sigurnosnim prijetnjama zbog terorizma. No, privremeno uvođenje granične kontrole treba ostati iznimka koja se uvodi samo kao posljednja mjera koja treba biti podložna strogim uvjetima, posebno u pogledu područja primjene i trajanja – rekao je.

Zbog migracijskog pritiska, ali i zbog situacije na Bliskom istoku, nekoliko je zemalja uvelo ili odlučilo produljiti kontrole na unutarnjim šengenskim granicama. Italija je ranije obavijestila Sloveniju da zbog promijenjene situacije u Europi i na Bliskom istoku uvodi kontrolu na granici.

Austrija, koja je 2015. na vrhuncu izbjegličke krize uvela kontrole na granici sa Slovenijom i Mađarskom, u ponedjeljak je izvijestila Europsku komisiju o novom produljenju te kontrole, od 12. studenog ove do 11. svibnja iduće godine.

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist