Kultura

Slavljenički koncert Dubrovačkog gitarskog trija

gitarski trio 01

Slavljenički koncert Dubrovačkog gitarskog trija održat će se u večeras u 21 sat u atriju Kneževa dvora  u sklopu glazbenog festivala 'Dubrovnik u pozno ljeto'.

Članovi Dubrovačkog gitarskog trija, gitaristi Ante Skaramuca, Frano Matušić i Maroje Brčić tom prigodom obilježavaju 20 godina zajedničkog umjetničkog rada. Dubrovački gitarski trio iza sebe ima brojne nastupe u Hrvatskoj i svijetu te je čest sudionik brojnih festivala u Hrvatskoj. Na programu će biti djela A. Vivaldija, G.F. Händela, L. Sorkočevića, N. Njirića, F.B. Mendelssohna, G. Fauréa i I. Albéniza.

Dubrovački gitarski trio, kojeg tvore Ante Skaramuca, Frano Matušić i Maroje Brčić, utemeljen je 1992. godine. Ubrzo započinju s koncertnom djelatnošću u Hrvatskoj (Dubrovačke ljetne igre, Splitsko ljeto, Osorske glazbene  večeri, Varaždinske barokne večeri…), a potom slijede i gostovanja u Njemačku, Španjolsku, Italiju, Švedsku, Rusiju, Mađarsku, Latviju, Francusku i SAD.

Kako je gitarski trio nesvakidašnje glazbeno tijelo, originalna djela su prava rijetkost, pa okosnicu njihovog repertoara čine prerade skladbi koje su izvorno pisane za druga glazbala i sastave. Ipak, značajan je i skladateljski krug koji je pisao za taj sastav, pa je Trio do sada praizveo njima posvećena djela Željka Brkanovića, Nikše Njirića, Ive Josipovića i Philipa Bračanina.

Snimali su za Croatia records, a za svoj projekt 15 koncerata za 15 godina Trija nagrađeni su uglednom strukovnom nagradom Diplomom Milka Trnina za 2008. godinu.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist