Kultura

Slaven Tolj pomaže Rijeci da postane Europska prijestolnica kulture 2020.

slaven tolj

Grad Rijeka je objavio javni poziv građanima da sudjeluju u kreiranju programa kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine.
Građani mogu sudjelovati u obliku e-konzultacije kako bi se prije službenog podnošenja prijave raspravile i utvrdile specifične točke koje pripadaju osnovim temama koncepta riječke kandidature, stoji u priopćenju, prenosi NoviList

Koncept kandidature izradio je tim stručnjaka kojeg čine dramaturg i teatrolog Marin Blažević, teatrologinja i spisateljica Mani Gotovac, konceptualni umjetnik i ravnatelj riječkoga Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Slaven Tolj, arhitekt Idis Turato, medijska umjetnica Ingeborg Fulepp, redatelj i budući intendant riječkoga HNK Oliver Frljić te stručnak za marketing i primjenu novih tehnologija u kulturi Kristian Benić.

Koncept se temelji na četirima odrednicama: radu, manjinama, vodi i luci, kao vrijednostima koje čime povijesni identitet Rijeke. U njima se, navodi se u priopćenju, istovremeno zrcale i temelji Europske unije: multikulturalnost, raznolikost, tolerantnost, otvorenost za dijalog i suradnju.

Neka od motivacijskih pitanja za raspravu koja se u e-konzultaciji nude građanima su što sve unutar odrednice rada smatraju specifičnom riječkom vrijednošću, kako zamišljaju pojam rada u perspektivi budućnosti, koje još manjine osim nacionalnih prepoznaju kao dio riječkog identiteta, od kojih manjinskih skupina ili inicijativa očekuju najveću intelektualnu snagu. Nadalje, građani su pozvani da iznesu svoje mišljenje o tome koja područja društvenog života povezuju uz vodu kao odrednicu riječkog identiteta, kako se korištenje vode riječkog područja može vezati uz razvoj ekološke, energetske i etičke svijesti stanovnika Rijeke te o značenju luke u kontekstu kulture i kulturne razmjene.

Građani mogu predložiti vlastite projekte u okviru ovih odrednica a e-konzutlacija je otvorena do 18. srpnja. Pristigle prijedloge i komentare će razmotriti članovi tima za izradu koncepta kandidature i predstavnici Odjela gradske uprave za kulturu te ih uključiti u završvni tekst koncepta kandidature i objaviti ga početkom rujna.

Rok za podnošenje prijava za hrvatske gradove kandidate za Europsku prijestolnicu kutlure 2020. godine je travanj 2015. godine a grad nositelj te titule će se odabrati tijekom 2016. godine.

Grad Rijeka je do sad proveo niz aktivnosti vezanih uz projekt kandidature za Europsku prijestolnicu kulture poput pokretanja web stranice projekta na kojoj se mogu pronaći sve informacije o riječkoj kandidaturi kao i vijesti o do sada provedenim aktivnostima. Rijeka pregovara s desetak europskih gradova o različitim oblicima partnerstva, a održani su savjetodavni sastanci s bivšim gradovima prijestolnicama kulture (Maribor, Pečuh, Graz, Liverpool, Linz, Cork, Marseille), gradovima koji su proglašeni prijestolnicama u razdoblju do 2020. (Leeuwarden, Plzen, Valletta) te gradovima kandidatima (Limerick, Galway, Lecce). Kandidatura Rijeke za EPK 2020. godine je uključena u dva temeljna strateška dokumenta grada, Strategiju kulturnog razvitka grada Rijeke 2013. – 2020 te Strategiju razvoja Rijeke do 2020, priopćeno je iz grada.

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist