Zanimljivosti

Slatki tjedan ususret Božiću u DEŠI

S prvim danima prosinca u Grad je oživio u pravom blagdanskom duhu pa tako Deša u svojim prostorijama od 12. do 16. prosinca priprema slatke radionice.

-Pozvani su i veliki i mali da zajedno izrađujemo gastro slastice dubrovačkog podneblja koje obogaćuju Božićne blagdane svih naših sugrađana i posjetitelja, njeguju nematerijalnu baštinu te provociraju okuse djetinstva, ističu iz DEŠE te navode program slatkih radionica:

Ponedjeljak 12.12.

17:00 – 19:00 h Radionica izrade keksića od marcipana i pinjola, Antonia Medo

Pinjoli su se sadili po cijelom našem području pa su bili dostupni i na našim pjacama.

Mletački su diplomati 11. rujna 1001. godine došli u Dubrovnik i kao znak dobre volje donijeli marcipan, slasticu koja je dobila ime po njihovu zaštitniku svetom Marku.

Ime potječe od sintagme „pan di San Marco“, odnosno „Marcipanis“, što bi u doslovnom prijevodu značilo „kruh Svetog Marka“. Od trenutka kada su Dubrovčani primili mletački poklon, marcipan postaje sastavni dio dubrovačkih gastronomskih delicija. Antonia će nam povezat pinjole i marcipan u male keksiće.

Utorak 13.12.

17:00 – 19:00 h Radionica – Kuglof od limuna, Fani Pijević

Kaže nam Fani “Mislim da nisi nikad nešto sočnije i ljepše probala…ja sam slučajno naletila na recept kad sam tražila neki recept za kuglof, a kako je bilo vrijeme limuna ovaj mi je zazvučao zanimljiv. Nisam uopće očekivala da ću otkriti nešto tako ukusno, sočno, meko, pufnasto….kad probaš vidit ćeš o čemu pričam. A svekrva mi je dala jedan stari kalup za kuglof, nema takvih više za kupit, mozda je malo i do kalupa.“ Tako će nam Fani od malo sastojaka izradit sočnu i ukusnu slasticu.

Srijeda 14.12.

17:00 – 19:00 h Radionica izrade kolačića od naranče i ružmarina, Mirna Sentić

U jednom zimskom keksiću, koji datira od davnina, smjestio se pak ružmarin i naranča fina. Na ovaj neobičan, a tako dobar spoj okusa, podsjetit će nas slatka radionica ususret Božicu. A zdravstvene benefite i prednosti konzumacije ovih mediteranskih kultura, prenijet će nam naša Mirna.

Četvrtak 15.12.

17:00 – 19:00 h Torta caprese s rogačem i kremom od limuna, Antonia Medo

Jedna od najpoznatijih čokoladnih talijanskih delicija bez brašna nastala greškom jednog talijanskog kuhara u povijesti, ovaj put u kombinaciji s rogačem kako bi je napravili dubrovačkom delicijom.

Petak 16.12.

17:00 – 19:00 h Radionica izrade savojate (piškote), Nina Smokvina

Brašno, cukar, jaja, šećer vanilija i korica limuna su osnovni sastojci za savojate ili domaće piškote. Naša Nina tijesto zamijesi pa ga istiskuje na tacnu, pospe šećerom u prahu i peče. Jedva čekamo probat!

 

Svi zainteresirani mogu se prijaviti na broj telefona 020/311-625 ili putem maila na: info@desa-dubrovnik.hr. Broj sudionika je ograničen. Slatki tjedan ususret Božiću sufinanciraju Turistička zajednica Grada Dubrovnika i Hrvatska turistička zajednica.

Pročitajte još

FOTOGALERIJA Sniježničari očistili stazu od Kune do Tamnika

Dulist

Sveta Kate kokošica, mjesec dana do Božića!

Dulist

SVJETSKI JE DAN TELEVIZIJE Našim je roditeljima bila luskuz, bakama i djedovima fenomen

Dulist