Već desetu godinu za redom u organizaciji udruga Deša Dubrovnik i Dubrovačka naranča te u suradnji s Hrvatskom gospodarskom komorom – Županijskom komorom Dubrovnik organiziran je Hrvatski festival džema, pekmeza i marmelade.
Kao i svake godine najboljima su uručene nagrade. Naime, proteklog tjedna u laboratoriju Zavoda za mediteranske kulture, Sveučilišta u Dubrovniku provedene su analize pristiglih uzoraka voćnih proizvoda svrstanih u četiri kategorije: džem, ekstra džem, pekmez i marmelada. Po propisanim metodama određivani su im udjeli ukupnih šećera, kao osnovnog parametra koji je propisan Pravilnikom o voćnim džemovima, i pH vrijednost.
Tročlana stručna komisija je u Laboratoriju za senzorna ispitivanja Zavoda za mediteranske kulture kušala i ocijenila svaki uzorak, a nagrađeni su proizvodi iz sve četiri kategorije koji su senzorski najbolje ocjenjeni i koji su zadovoljili propisane kriterije.
Dobitni medalja su:
KATEGORIJA DŽEM
Zlatna medalja: OPG Pave Radelj – za Džem od smokava; Srebrna medalja: OPG Marija Tudor-Šore – za Džem od mirte, Domaća radinost „VIKO“ – za Džem od jagoda, Domaća radinost „VIKO“ – za Džem od smokve; Brončana medalja:OPG Ivica Matijević – za Džem od smokava
KATEGORIJA EKSTRA DŽEM
Zlatna medalja: DEŠA PRO d.o.o. – za Ekstra džem od dubrovačke ljute naranče; Srebrna medalja: OPG Klaudia Krstičević – za Ekstra džem suha smokva; Brončana medalja: OPG Protić Sanja – za Ekstra džem limun
KATEGORIJA PEKMEZ
Zlatna medalja: OPG Ivica Matijević – za Pekmez marelica; Srebrna medalja: OPG Ruse Sambrailo – za Pekmez od drenjine; Brončana medalja: OPG Josip Milatić – za Pekmez od grožđa
KATEGORIJA MARMELADA
Zlatna medalja: OPG Ivica Matijević – za Marmeladu klementina; Srebrna medalja: OPG Klaudia Krstičević – za Marmeladu kumquat; Brončana medalja: OPG Nina Sardi – za Marmeladu od naranača sa chia sjemenkama