DuList IN

SLATKE RADIONICE U LAZARETIMA Danas domaća čokolada, a i bit će i mantale, kontonjate…

desa skola cokolade012

Udruga DEŠA za svoje je sugrađane i posjetitelje pripremila zanimljive dane u Lazaretima od 12. do 16. prosinca koji će biti ispunjeni slatkim radionicama. Danas je dan bio rezerviran za domaću čokoladu!

Ovaj tjedan prilika je za velike i male da i sami nauče sami praviti božićne delicije dubrovačkog kraja, uz stručnu pomoć vrijednih žena iz dubrovačkih udruga DEŠA i Dubrovačke naranče. Sugrađani i posjetitelji Grada mogu sudjelovati na radionicama  očuvanja i vrednovanja nematerijalne baštine dubrovačkog kraja kako bi obogatili božićne blagdane tradicionalnim receptima i mirisima Božića.

Za sve informacije ili prijave za radionice nazovite na telefon 420 145 ili možete osobno doći u prostorije DEŠE u Lazaretima, svakim radnim danom od 8 do 16 sati.

Planirane radionice u Lazaretima – raspored:

Utorak 13.12.
Od 10 do 12 sati: Radionica izrade ko(n)tonjate
Kontonjata ili kotonjata, zavisi kako tko je zove, je tradicionalna dubrovačka slastica i pravi se od mrkatunja tj. dunja. Pripravljana dugotrajno i strpljivo, po tradicionalnoj recepturi, kontonjata je izvrsno slatko koji su naše bake i majke s ponosom, na listovima lovorike ili narančina lista, iznosile pred obitelj i drage im goste.

Srijeda 14.12.
Od 10 do 12 sati: Slatko od rogača
Ova mediteranska biljka, rogač, stoljećima je bio važna namirnica za ljudsku i za stočnu prehranu, dok se danas sve više primjenjuje u gastronomiji, pogotovo slastičarstvu. Prije se upotrebljavao kao glavno sladilo do pojave ostalih rafiniranih šećera, danas je njegova iskoristivost minimalna. Želja nam je potaknuti očuvanje ove vrijedne i plemenite biljke.

Četvrtak 15.12.
Od 10 do 12 sati: Pandišpanj- slatki kolač našeg djetinjstva
Svi se sjećamo mirisa pandišpanja, koji je gotovo svaki Božić bio na blagdanskom stolu. Taj jednostavan domaći kolač svi volimo, a njegov miris nas vraća djetinjstvo. Pandišpanj se danas rijetko pravi, ali još uvijek se može uz kafu ili čaj kušati u Pupice u Gradu te za Božić u DEŠI.

Petak 16.12.
Od 10 do 12 sati: K(H)rostule i prikle
Ova iznimno jednostavne delicije spravljaju se u vrijeme poklada, posta, ali i prigodom svečanosti, prigodom vjenčanja i sličnih svečanosti. Vrijedne ruke domaćica mijesile su ove jednostavne, ali iznimno ukusne i prhke slastice stoljećima, pa je na nama red da nastavimo gdje su one stale.

Pročitajte još

Cavtat se priprema za maškarane zabave!

Dulist

Tereza Kesovija pohvalila se novim spotom za jednu pomalo zaboravljenu pjesmu…

Dulist

Dubrovkinja Valentina napustila je emisiju ‘Gospodin Savršeni’ i tako razveselila jednog mladića

Dulist