DuList IN

SLANO FILM DAYS Renomirani filmski autori i večernje projekcije nagrađivanih filmova

slano film days

U pet dana održavanja, 17 mladih filmskih umjetnika, sudionika Slano Film Days, u prijateljskom će, neformalnom ozračju upotpuniti svoje profesionalne vještine u razgovorima s nekim od najznačajnijih imena iz svijeta filmske industrije. Otvoreni razgovori o kreativnom procesu stvaranja filmova, idejama ili novim projektima, bilo da je riječ o glumcima, redateljima ili snimateljicama, fokusirat će se na film kao umjetnost, ostavljajući pritom po strani njegovu robnu vrijednost, što i jest najvažnije obilježje Slano Film Days i ono što ga izdvaja od ostalih događaja u filmskom svijetu.

Višestruko nagrađivani filmski autor i redatelj Elia Suleiman, najpoznatiji po filmu Božanska intervencija, koji je osvojio nagradu žirija na Filmskom festivalu u Cannesu, zatim Ognjen Glavonić, redatelj čiji su filmovi prikazivani na brojnim filmskim festivalima, uključujući one u Cannesu, Berlinu, Torontu i Rotterdamu, te Lili Horvát, mađarska redateljica i scenaristica koja, između ostalog, stoji i iza filmova Dijete srijede, nagrađenom na festivalu u Karlovim Varima, i višestruko nagrađivanog filma Pripreme za zajednički život na neodređeno vrijeme, koji je premijerno prikazan u Veneciji, razgovarat će sa sudionicima – redateljima, glumcima i snimateljicama.

Elia Suleiman Ognjen Glavonic Lili Horvat

[Foto: Elia Suleiman, Ognjen Glavonić, Lili Horvat]

Snimateljice će o svojim projektima i profesionalnim planovima razgovarati s Michaelom Seresinom, iskusnim novozelandskim snimateljem u čijoj se bogatoj biografiji ističe rad na filmovima Anđeosko srce, Harry Potter i zatvorenik iz Askabana te Planet majmuna: Revolucija i Planet majmuna: Rat.

Slano Film Days posebnu pozornost posvećuje dolasku utjecajnih predstavnika filmske industrije i njihovim predavanjima i razgovorima. Ovaj segment SFD-a sudionicima bi trebao pomoći u boljem razumijevanju filmskog biznisa i pristupu profesionalnoj mreži europske i svjetske filmske industrije. Ove godine u Slano dolaze Christian Jeune, programski direktor i zamjenik generalnog delegata na Filmskom festivalu u Cannesu, filmske će razgovore voditi sa sudionicima redateljima, zatim producent Philippe Bober, osnivač produkcijske kuće Coproduction Office, koji je producirao četrdeset i jedan film, od kojih se trinaest natjecalo u Cannesu, a dva su osvojila Zlatne palme, te Emilie Georges, producentica i izvršna direktorica, nominirana za Oscara za film Skrivena ljubav, Luce Guadagnina. Emilie je posvećena podršci i produkciji nezavisnih filmova predvođenih redateljima poput Laurenta Canteta ili Asghara Farhadija koji je za svoj rad između ostalog osvojio dva Oscara, Zlatnog medvjeda i Grand Prix u Cannesu.

Christian June Philippe Bober Emilie Georges Timka Grin Jessica Kovacevic

[Foto: Christian Jeune, Philippe Bober, Emilie Georges, Timka Grin, Jessica Kovacevic]

Timka Grin, predsjednica Međunarodnog udruženja casting direktora i direktorica koja je, osim s brojnim inspirativnim glumcima, surađivala i s eminentnim redateljima, primjerice s braćom Dardenne, Jean-Lucom Godardom, Aidom Begić, Danisom Tanovićem, Jasmilom Žbanić ili Ursulom Meier, te agentica za talente Jessica Kovacevic, partnerica u vodećoj agenciji za talente WME, u kojoj prepoznaje, razvija i vodi karijere vodećih glumaca kao što su Kristen Stewart, Janelle Monae, Gael Garcia Bernal, Ramy Youssef i Jodie Comer, vodit će filmske razgovore s osam mladih glumaca sudionika Slano Film Days.

Filmski su razgovori rezervirani samo za sudionike Slano Film Days, a u večernjim satima održat će se projekcije filmova filmskih autora i gostiju Slano Film Days, namijenjene svim ljubiteljima filma.

Prva je projekcija na samu večer otvorenja u utorak, 18. lipnja, na centralnom trgu u Slanom, a prikazivat će se film Alfonsa Cuaróna Djeca čovječanstva, s Cliveom Owenom i Julianne Moore u glavnim ulogama. Film snimljen prema istoimenom bestselleru engleske književnice P.D. James vodi nas u budućnost u kojoj ljudskoj vrsti prijeti izumiranje nakon što je izgubila mogućnost razmnožavanja. Engleska je u potpunom kaosu, sve dok na scenu ne stupi strogi upravitelj koji uspostavlja red. Njegov je autoritet pod prijetnjom kada mlada žena otkriva da je trudna s prvim djetetom u posljednja dva desetljeća.

Michael SeresinMichael Seresin [na fotografiji lijevo], gost Slano Film Days, direktor je fotografije filma koji nas očekuje drugu večer. Anđeosko srce, film koji je režirao Alan Parker, a u kojem su glumili Mickey Rourke, Robert De Niro, Lisa Bonet i Charlotte Rampling, prati privatnog istražitelja kojeg potraga za nestalim čovjekom iz New Yorka vodi u New Orleans, gdje biva upleten u niz brutalnih ubojstava. Projekcija Anđeoskog srca, kao i sve ostale projekcije tijekom Slano Film Days, održat će se u ljetnom kinu Slano Film Days, u vrtu Vile Riva. Treća večer završit će projekcijom Oscarom nagrađenog filma Ida, redatelja Paweła Pawlikowskog, a vodi nas u Poljsku 1962. godine. Anna, osamnaestogodišnja djevojka koja se priprema postati časna sestra, saznaje da je Židovka i da joj je pravo ime Ida. Ovo je otkriće vodi u potragu za svojim korijenima i suočavanje s istinom o svojoj obitelji. U petak nas očekuje Sjećanje, film Michela Franca s Jessicom Chastain i Peterom Sarsgaardom u glavnim ulogama. Ova drama, koja je svjetsku premijeru imala na Venecijanskom filmskom festivalu, prati samohranu majku Sylviju, koja živi s kćeri tinejdžericom, zaokupljenu poslom i kućom. U uznemirujućem preokretu događaja njezin rutinski život pretvara se u kaos kada je do kuće počne uhoditi Saul, nakon proslave godišnjice mature. Zadnju će večer Slano Film Days zaključiti dobitnik nagrade žirija na prošlogodišnjem Filmskom festivalu u Cannesu, Palo lišće, koji je režirao slavni finski redatelj Aki Kaurismäki. Palo lišće priča je o dvoje usamljenih ljudi koji se slučajno susreću u helsinškoj noći i pokušavaju pronaći prvu, jedinu i najveću ljubav svojih života. Sve filmske projekcije počinju u 21:30.

Ljubitelje sedme umjetnosti posebno će razveseliti i dvije posebne projekcije; prva u četvrtak 20.6. kada će se prije projekcije filma Ida prikazati film Nebojše Slijepčevića, Čovjek koji nije mogao šutjeti – prvi hrvatski film ovjenčan Zlatnom palmom. Sljedeće večeri nas u 23:30 očekuje projekcija filma I tvoju mamu također, Alfonsa Cuaróna. Na Veneciji nagrađen trima nagradama, a kao najbolji film s neengleskog govornog područja nominiran za Zlatni globus, Oscara i BAFTU, film Alfonsa Cuaróna priča je o dvojici urbanih adolescenata i njihovoj inicijaciji u svijet odraslih. Riječ je o humornoj pustolovnoj egzistencijalnoj drami i filmu ceste koji je Cuarón smjestio u realistično okruženje suvremenog Meksika.

Sudjelovanje filmskih umjetnika i studenata na Slano Film Days podržali su filmski centri i fondovi kroz partnerstvo sa Slano Film Days: Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije, Filmski centar Crne Gore, Agencija za film Sjeverne Makedonije, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo i Slovenski filmski centar.

Slano Film Days održat će se u Slanom i na Elafitskim otocima od 18. do 22. lipnja 2024.

Sve informacije o programu i popratnim sadržajima Slano Film Days dostupne su na službenoj mrežnoj stranici www.slanofilmdays.hr te na društvenim mrežama.

Pročitajte još

POSLUŠAJTE SINGL JOSIPA BAČIĆA ‘S nonom sam vježbao pjevati još dok nisam praktički znao ni pričati’

Dulist

PLESNI STUDIO LAZARETI NA ADRIATIC DANCE FESTU ‘Velika konkurencija i odličan plasman naših cura!’

Dulist

[FOTO/VIDEO] ‘Priča bez imena’ Plesnog studija 3v

Dulist