Županija

Slano domaćin nacionalnog prvenstva u lovstvu i kinologiji

prvenstvo lovstvo

U petak, 18. listopada, u sportskoj dvorani Osnovne škole „Slano“ svečano su otvorena dva velika nacionalna natjecanja – 29. Državno prvenstvo u lovnom streljaštvu i 15. Državno prvenstvo u lovnokinološkom kupu Sv. Hubert. Ova značajna događanja okupila su preko 130 najboljih lovaca i lovkinja iz cijele Hrvatske, koji će svoje vještine pokazati u disciplinama lovnog streljaštva i lovne kinologije.

Natjecanja će se održavati na streljani u Visočanima, u Općini Dubrovačko primorje, te u lovištu Lovačkog društva „Konavle“ na Grudi. Organizator ovog prestižnog događaja je Hrvatski lovački savez, uz podršku Hrvatskog kinološkog saveza, a oba prvenstva po prvi se puta održavaju zajedno na istom mjestu.

Važnost za lokalnu zajednicu

Na svečanom otvorenju nazočili su brojni uglednici, uključujući župana Dubrovačko-neretvanske županije Nikolu Dobroslavića, načelnika Općine Dubrovačko primorje Nikolu Knežića, predsjednika Hrvatskog kinološkog saveza Branka Šaru, te dopredsjednika Hrvatskog lovačkog saveza Ivana Halapiru. U svojim govorima istaknuli su značaj ovog događaja za lokalnu zajednicu, kako s turističkog, tako i ekološkog aspekta.

Matko Knežić, predsjednik lovačkog saveza Dubrovačko-neretvanske županije, naglasio je važnost organizacije ovakvog natjecanja u Dubrovačko primorju te pohvalio trud domaćina u stvaranju vrhunskih uvjeta za natjecatelje. „Vjerujem da će svi sudionici ostvariti izvanredne rezultate i uživati u natjecanju, a zahvaljujem organizatorima na povjerenju,“ istaknuo je Knežić.

Lovstvo i kinologija – spoj tradicije i ekologije

Lovstvo u Hrvatskoj nije samo sport, već igra ključnu ulogu u očuvanju ekološke ravnoteže i upravljanju divljači. Kinologija, koja se bavi uzgojem i obukom lovačkih pasa, također ima neprocjenjivu vrijednost u lovačkom sportu. Psi, trenirani za specifične discipline, pomažu lovcima u postizanju boljih rezultata i učinkovitijem upravljanju lovištem. Branko Šare, predsjednik Hrvatskog kinološkog saveza, istaknuo je doprinos kinologa i lovačkih pasa, naglašavajući da je njihova uloga presudna u lovnim aktivnostima.

Banner 300x250 DU 1

Povezivanje lovstva, turizma i kulture

Osim sportskog značaja, ovakvi događaji imaju i snažan turistički potencijal. Općina Dubrovačko primorje iskoristila je priliku da posjetiteljima predstavi svoje prirodne ljepote i kulturno naslijeđe. Župan Nikola Dobroslavić pohvalio je lokalnu zajednicu na uspješnoj organizaciji te istaknuo kako lovni turizam postaje sve popularniji, pridonoseći razvoju lokalne ekonomije.

“Naša županija, iako poznata po turizmu, ima bogatu lovnu tradiciju. Ovo je prilika da pokažemo kako lovstvo može koegzistirati s turizmom i doprinositi očuvanju prirode,” rekao je Dobroslavić, koji je službeno otvorio natjecanja.

Natjecanja kao prilika za razvoj zajednice

Organizacija ovih natjecanja ne samo da okuplja najbolje lovce i kinologe iz Hrvatske, već i jača veze između sporta, turizma i očuvanja prirode. Ovaj događaj dodatno promovira Općinu Dubrovačko primorje, Konavle i Dubrovačko-neretvansku županiju kao mjesta koja njeguju tradiciju, prirodnu ljepotu i održivi razvoj.

Pročitajte još

HUMANITARNI KONCERT Tomislav Bralić i Intrade zapjevat će u dvorani na Grudi

Dulist

ŽUPA DUBROVAČKA Put svetog Luke dobio novih 80 metara vodoopskrbnog cjevovoda

Dulist

I TO SE DOČEKALO! Potpisan ugovor, uskoro kreću radovi na izgradnji OŠ Cavtat

Dulist