Kultura

‘Škrtičina’ izazvala ovacije publike

skrticina igre 03

Hrvatsko narodno kazalište u Šibeniku gostovalo je po prvi puta na Dubrovačkim ljetnim igrama i to s nagrađivanom „Škrtičinom“ u adaptaciji Marijane Nole po Molièru i režiji Zorana Mužića sinoć, 17. kolovoza na prepunoj taraci tvrđave Revelin izazvavši ovacije oduševljene publike.

S puno dalmatinskog i šibenskog humora, „Škrtičina“ nije samo još jedna adaptacija Molièrova „Škrtca“ već originalna predstava u kojoj su likovi promijenili imena, ali i karakterne crte – pretvorili su se u ljude dalmatinskog podneblja i na satirički način prikazali život i običaje Šibenika i njegovih stanovnika u 19. stoljeću. Predstava je to za koju su se i kritika i publika složile da bi zacijelo nasmijala i samog Molièra, a da je ta ocjena itekako zaslužena sinoć se uvjerila brojna festivalska publika. Predstava za koju se tražila karta više nije iznevjerila očekivanja pa su se Revelinom neprestano prolamale salve smijeha, a sjajni ansambl Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku nagrađen je velikim pljeskom.

„Škrtičinu“ je režirao Zoran Mužić, scenografiju osmislio Branko Lovrić Caparin, kostimografiju Sara Lovrić Caparin, Sanja Vrančić koja potpisuje glazbu, Zorana Mihelčić osmislila je koreografiju, a glumački ansambl predvodi briljantni Joško Ševo kao Mate Arpun odnosno škrtac kojeg je ova uloga zasluženo obogatila Nagradom hrvatskog glumišta za glavnu mušku ulogu 2010. godine, Nagradom za najboljeg glumca na 17. festivalu glumaca i Nagradom „Fabijan Šovagović“ za najboljeg glumca na Danima satire.
 

Pročitajte još

[FOTOGALERIJA] Ovacije za Hamleta u Parku Gradac

Dulist

Tribina o dubrovačkoj ambijentalnosti: Prošlost i sadašnjost

Dulist

Brass & Percussion septet DSO-a na Osječkom ljetu kulture

Dulist