Kultura

‘Sjetne žene raguzejske’ od subote u parku Gradac

DLJI Sjetne Zene Raguzejske c Marko Ercegovic 23

Predstava Sjetne žene raguzejske Marijane Fumić u režiji Dore Ruždjak Podolski te izvedbi Festivalskog dramskog ansambla, na programu je od subote, 17. kolovoza do ponedjeljka 19. kolovoza, a uprizorit će se u parku Gradac. Sve izvedbe počinju u 21:30 sati, uz titlove na engleski jezik.
Autorica teksta Marijana Fumić i redateljica Dora Ruždjak Podolski odabrale su, istražujući dubrovačku povijesnu građu od 13. do 20. stoljeća, devet izuzetnih žena i objedinile njihove intrigantne priče u ovo jedinstveno scensko djelo koje je premijerno izvedeno na 74. Dubrovačkim ljetnim igrama.
Uz redateljicu Doru Ruždjak Podolski autorski tim čine i dramaturginje Marijana Fumić i Stela Mišković, scenograf Stefano Katunar, kostimografkinja Manuela Paladin Šabanović, suradnik za scenski pokret Saša Božić, skladatelj Maro Market, oblikovatelj svjetla Elvis Butković, jezični suradnik Maro Martinović te inspicijent Roko Grbin.
Glumačku podjelu čini devet žena i jedan muškarac: Mariju Gučetić utjelovljuje Nataša Dangubić, Filipu Menčetić Gloria Dubelj, hodočasnicu Marušu Anica Kontić, Jelenu Dorotku Hofmann Nataša Kopeč, Jelenu Pucić Sorkočević Iva Kraljević, Anicu Bošković Lana Meniga, Pavlu Ćelović Lidija Penić-Grgaš, Luciju Miladinović Lucija Rukavina, Niku Našimoku Nikolina Prkačin, a sve njihove muškarce Marin Klišmanić.
Kako je Marijana Fumić o predstavi zapisala, iz bespuća sudbina koje su bivale kroz višestoljetnu povijest Dubrovnika odabrali su devet žena i jednog muškarca da evociraju ne samo ono prohujalo vrijeme slavne Republike, nego da nas podsjete, Ovdje i Sada – Danas, kako smo neraskidivo vezani za svoje prapostojanje i što su neke stvari, barem što se žena tiče, neke na našu žalost, neke na našu sreću ostale nepromijenjene. Svaka od ovih žena, u svoje je vrijeme i u okviru svojih mogućnosti, učinila malenu, možda neznatnu pukotinu, u svijetu koji je, kako nas je život naučio, itekako – Muški. Posebno je to specifikus dubrovačke prošlosti, koja je, u silnoj želji da zaštiti svoje žene, često i sustavno igrala protiv njih. Neke od naših junakinja toga su bile svjesne, druge ne; neke su se bunile i odupirale, dok su druge, pak, šutke trpjele; neke su kontrirale namijenjenoj im ulozi i poretku, dok su se druge sa svime mirile. No, svaka je učinila nešto zbog čega ih je povijest zabilježila – zapamtila. Nešto zbog čega su i danas vrijedne da o njima progovorimo i zapitamo se: je li se uopće naša, ljudska civilizacija, pomaknula, od onog Šestoga dana kad Na svoju sliku stvori Bog čovjeka, na sliku Božju on ga stvori, muško i žensko stvori ih, barem za jedan, jedini (dubrovački) lakat…?

Dora Ruždjak Podolski do danas je ostvarila preko osamdeset samostalnih režija dramskih, opernih i operetnih naslova te mjuzikala režirajući u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci, na Dubrovačkim ljetnim igrama, u GK Komedija, GK Trešnja, ZKM-u, GDK Gavella i dr., te u Bosni i Hercegovini, Sloveniji, Crnoj Gori, Rusiji i Kanadi. Režirala je i dodjele nagrade Crni mačak, Hrvatske diskografske nagrade Porin, Nagrade hrvatskog glumišta, Svečano otvaranje Dubrovačkih ljetnih igara te Proslavu pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji. Najdražim redateljskim dramskim ostvarenjima pripadaju Tragedija mozgova J. P. Kamova, San ljetne noći W. Shakespearea, Žena – bomba I. Sajko, Slučajevi običnog ludila P. Zelenke, Regoč I. B. Mažuranić, Dorothy Gale T. Zajeca, Ana Karenjina L. N. Tolstoja, Posljednji dani mira I. Vidića te Črna mati zemla K. Novaka i T. Zajeca, a s Frankom Perković 2001. osnovala je Kazališnu udrugu frustriranih redatelja (KUFER), koja je afirmirala niz mladih umjetnika, redatelja, glumaca, plesača i koreografa. Od 2012. godine vode Umjetničku organizaciju „Ruždjak i Perković“ (RUPER). U zvanju docentice predaje glumu na Akademiji dramske umjetnosti, gdje je i zaposlena, te na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Još manji broj ulaznica za izvedbe predstave Sjetne žene raguzejske dostupan je preko festivalskih mrežnih stranica www.dubrovnikfestival.hr ili servisa www.ulaznice.hr, na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21:30 te ispred zgrade DTS-a (Vukovarska ulica) od ponedjeljka do petka od 10 do 17 sati. Kupnjom Mastercard karticama ostvaruje se 10% popusta, a za iznose iznad 70 € omogućeno je obročno plaćanje Mastercard karticama na 2 ili 3 rate. Kupnjom ulaznica za 2 premijerne dramske odnosno 3 glazbene izvedbe, ostvaruje se gratis ulaznica za 1 reprizni dramski, odnosno glazbeni program po izboru.

Pročitajte još

(FOTOGALERIJA) Posjetili smo Sajam gramofonskih ploča, evo kako je bilo!

Dulist

‘Knjige pod stablima’ idu dalje, na redu su Cavtat i Gruž

Dulist

(FOTO) Predstavljena knjiga Srđana Gjivoja ‘Priča jednoga zarokaša’ u Sponzi

Dulist