Zanimljivosti

Sjećate li se ‘Luce’? Na današnji dan 2017. bili smo pod ledom i najhladniji grad u Hrvatskoj!

luce bura led

Na dan 7. siječnja 2017., naše područje ‘zaledila’ je ciklona Luce zbog čega je Dubrovnik bio najhladniji grad na Jadranu. Sve je počelo još 5. siječnja.

– Nije veliko iznenađenje kada na Sv. Iliji na Pelješcu padne snijeg, no ovoga je puta pao i na područjima nižim od 500 metara nadmorske visine, a zabijelio je i nekoliko naseljenih područja. U najvišim predjelima poluotoka palo je preko 20 cm snijega. Do jutra se fronta proširila do juga Jadrana gdje su oborine bile i najintenzivnije. U Konavlima je pao obilniji snijeg, a snježnih pahulja je bilo i uz more u Dubrovniku i Cavtatu, ali se snijeg nije zadržavao – naveli su te 2017. godine na portalu Crometeo.

Donijeli su i podatke o tadašnjim oborinama: 60 mm je (do 19 sati) palo na postaji Dubrovnik Čilipi. U Komiži je palo 26.8 mm, Dubrovniku 24 mm, Zadru Zemunik 16 mm, Zadru Puntamika 15, na Hvaru 10.8 mm, a u Makarskoj i Šibeniku 8 mm.

Nakon prolaska fronte jačao je i vjetar, u unutrašnjosti sjeverac, a na Jadranu bura, osobito poslijepodne i navečer. Najjači udari bure izmjereni do večernjih sati tog 5. siječnja 2017. godine su bili: Most Pag i Prevlaka 145 km/h, Jasenice 130 km/h, Dubrovnik i Most Krk 125 km/h, Šibenik 95 km/h, Knin, Mali Lošinj i Zadar 90 km/h, Split 80 km/h…

Dan kasnije, 6. siječnja, bura je stvorila brojne poteškoće, dio stanovnika ostao je i bez struje, a udarima bure nije odoljela niti automatska postaja DHMZ-a na Prevlaci. Sedmog siječnja Dubrovnik se produbio na -5 dok je meteorološka stanica u Čilipima izmjerila -6,3 stupnja Celzijeva čime je srušen rekord iz 1985. godine (-6.0°C od 19.2.1985. godine). Kako je to izgledalo u Dubrovniku pogledajte ovdje.

Hladno vrijeme nastavilo se i idućih dana, a 11. siječnja prekrio nas je bijeli pokrivač.

Pročitajte još

U kojoj je dobi najbolje dati mobitel djetetu?

Dulist

NA DANAŠNJI DAN 1980. Umro Ivo Labaš

Dulist

MORE JE REKORDNO TOPLO Ovo su posljedice!

Dulist