DuList IN

Sjećaš li se Dolly Bell

biokovo01

Biokovske litice bogatije su za novi alpinistički smjer dugačak 480 metara, koji su prošlog tjedna ispenjali dubrovački penjači Goran Daldon i Dorian Palaš, inače članovi Penjačkog kluba „Pauk“.

– Ispenjali smo prvenstveni uspon u liticama Biokova. Tuda nitko nikad prije nije prošao, što je najcjenjenije u alpinizmu – vrh koji možeš dosegnuti. Novi smjer smo napravili i osigurali ga u Drašnicama kraj Podgore. Stijena koju smo ispenjali se nalazi točno ispod „poznate“ stijene koja se urušila i zatvorila cestu Makarska – Vrgorac. Smjer počinje desetak metara od Jadranske magistrale, a završava kada se stigne na tu cestu. Dugačak je 480 metara i spada među najduže opremljene penjačke smjerove u Hrvatskoj. Koliko mi je poznato, drugi je po dužini, a najduži je isto u Biokovu i ima 600 metara – govori Goran Daldon po povratku s Biokova.

Penjači dubrovačkog „Pauka“ Goran Daldon i Dorian Palaš u liticama Biokova ispenjali su jedan od najdužih i najzahtjevnijih alpinističkih smjerova u Hrvatskoj, za što im je trebalo 10 sati penjanja slobodnim stilom i opremanja smjera spitovima za buduće penjače

Smjer su uredili sa spitovima (ekspanzivnim klinovima koji služe kao međuosiguranje prilikom penjanja i atestirani su na opterećenje od 2 tone).  i sad je osiguran za slobodno ponavljanje.
– Specifičnost je što smo prvi prošli tim smjerom. Riječ je o alpinističkom penjanju slobodnim stilom, što znači da se za napredovanje koristi samo snaga ruku i nogu. Razlika između tehničkog i slobodnog penjanja je u tome što kod slobodnog penjanja nije dozvoljeno korištenje nikakve opreme, dok je u tehničkom penjanju dopuštena oprema i razna pomagala, poput klinova, stremena (alpinističke ljestve)… – objašnjava Daldon.
 
TRENUTAK INSPIRACIJE
 
– Kao i svaki drugi alpinistički smjer, sad ima ime i ocjenu težine. Izabrali smo ime „Sjećaš li se Dolly Bell“, što je bio rezultat trenutka inspiracije nakon uspona! A ocjena je 6A+. Riječ je o našoj subjektivnoj procijeni i doživljaju težine uspona. Inače, postoje ocjene od 3 do 9A pa Dolly Bell spadala u srednje teško slobodno penjanje. Ocjena smjera se daje po najtežim detaljima smjera, a ovaj ima 11 dužina (u prosjeku po 44 metra) i najteži detalji su u okomitim glatkim pločama s malim hvatištima koje su u 3. i 8. dužini – ističu dubrovački penjači.
Za ispeti i opremiti smjer spitovima uz pomoć torne teške 5 kg i s preko 20 kilograma opreme na leđima, trebalo im je oko 10 sati. Dužine su penjali naizmjenice, jednu dužinu penje jedan penjač, a drugi je u osiguranju, a na idućoj dužini se zamjene.
Već sutradan na smjeru su bili prvi ponavljači smjera, zagrebački penjači koji su stigli na Biokovio čim su čuli da je novi i atraktivni smjer ispenjan i opremljen. Njima je od vrha trebalo 5 i pol sati i potvrdili su ocjenu 6A+ koju je smjeru dao dubrovački dvojac.

Više o ovom alpinističkom podugvatu, novim planovima za smjerove u Biokovu i tečajevima koje će "Pauci" organizirati tijekom sljedećih mjeseci, pročitajte u tjedniku DuList koji je upravo na trafikama.
 
 

Pročitajte još

Paul Oakenfold stigao je u Dubrovnik!

Dulist

IZAŠAO JE TRAILER Pogledajte kako su Kupari i Trsteno izgledali u filma ‘Lee’

Dulist

Pogledajte bogat glazbeni program ovog vikenda!

Dulist