Kultura

SJAJNE ‘RAGUSE’ I GITARISSIMO’ KOJI ODUZIMA DAH Zaključen drugi vikend Epidaurus Cavtat Festivala

epidaurus cavtat festival drugi vikend 2024 dvije raguse jedan gitarissimo 0

Drugi vikend Epidaurus Cavtat Festivala zaključen je fantastičnim glazbenim programom u Domu kulture Cavtat.

Glasovirski duo Diana Nocchiero i Vera Lizzio otvorile su glazbenu večer izvodeći repertoar na klaviru za četiri ruke pod nazivom ‘Dvije Raguse / The Two Ragusas’. Koncert je nosio i podnaslov ‘Posveta ženi’ što uistinu i jest bio, a publika je to potvrdila dugotrajnim i snažnim pljeskom. Ništa manje bolji nije bio nastup sjajnog gitarskog virtuoza Luciana Pompilija pod nazivom ‘Gitarissimo’. Uistinu prekrasna nedjeljna večer u znaku renomiranih umjetnika i još jedna potvrda izvrsnost i slojevitosti ovog dugotrajnog Festivala pod umjetničkom organizacijom naše renomirane pijanistice Ivane Marije Vidović.

Posjetitelji Doma kulture u Cavtatu htjeli su saznati sve o umjetnicima – u nastavku dio njihove bogate biografije.

Pijanistica Vera Lizzio započela je studij klavira u ranoj dobi te je diplomirala s najvišim ocjenama na Glazbenom institutu ‘V. Bellini’ u Cataniji. Nastavila je svoje obrazovanje s Laurom Palmieri i Vincenzom Balzanijem te stekla specijalizaciju II. stupnja na Konzervatoriju ‘A. Corelli’ u Messini, diplomirajući s počastima. Lizzio je sudjelovala na mnogim nacionalnim i međunarodnim natjecanjima, uvijek postižući iznimne rezultate. Nastupala je kao solistica i u komornim sastavima na značajnim glazbenim pozornicama u Italiji i inozemstvu, uključujući nastupe u Auditorium Kauffman u Bruxellesu, Sala Verdi Konzervatorija u Milanu i Amfiteatru Valle degli Dei. Trenutno predaje klavir na Konzervatoriju ‘A. Corelli’ u Messini.

Diana Nocchiero diplomirala je na Državnom konzervatoriju glazbe ‘A. Vivaldi’ u Novari, Italija. Intenzivno nastupa kao solistica i s raznim ansamblima diljem svijeta, uključujući zemlje Europe, Kanadu, SAD, Japan, Singapur, Indoneziju, Argentinu i Urugvaj. Njezini koncerti emitirani su na različitim radiotelevizijskim postajama, a često je članica žirija na nacionalnim i međunarodnim natjecanjima. Također drži majstorske tečajeve u Italiji i inozemstvu.

Gitarist Luciano Pompilio diplomirao je s počastima na Konzervatoriju glazbe ‘U. Giordano’ u Foggiji, Italija. Tijekom svoje karijere osvojio je 15 prvih nagrada na međunarodnim gitarističkim natjecanjima te je poznat po interpretacijama glazbe Agustina Pio Barriosa Mangoréa. Pompilio je izdao devet CD-ova, a njegov album “Tribute” dospio je na top 30 listu iTunesa u Kanadi i Njemačkoj. Gostovao je diljem Europe, Azije i Amerike te je umjetnički direktor nekoliko prestižnih glazbenih festivala

Pročitajte još

Vrhunske izvedbe u sklopu 18. Epidaurus Cavtat Festivala

Dulist

KOLARINI NA FESTIVALU SOLI ‘Matrimonijo’ u stonskoj Tvrđavi Kaštio

Dulist

Pierre-Laurent Boucharlat dojmio publiku 18. Epidaurus Cavtat Festivala

Dulist