Aktualno

ŠIRI SE BEZ KONTROLE Nikotinske vrećice – opasan trend među mladima i u Dubrovniku!

nikotinske vrecice

Sve popularniji, problematičan trend, opasan po zdravlje, pojavio se među učenicima osnovnih i srednjih škola. Uz električne cigarete, sve veći broj učenika konzumira – nikotinske vrećice. Riječ je o bezdimnim proizvodima koji predstavljaju imitaciju duhana. Često ih se može vidjeti na trafikama, u samom izlogu. Problem s njima je što se smiju prodavati, odnosno nisu zabranjeni jer nemaju duhana. Upućeni u ovaj problem ističu kako je potrebno informirati djecu, ali i apelirati na roditelje i na savjest onih koji prodavaju navedeni proizvod! Naime, predstavljaju veliku opasnost za ljude koji ih koriste, posebno adolescente. Jedna vrećica sadrži veliku dozu nikotina, kao da ste konzumirali i do deset ‘klasičnih’ cigareta!

Predstavlja se kao nešto bezazleno
Je li navedeni trend primijećen na području Dubrovnika, odnosno Dubrovačko-neretvanske županije, pitali smo Matiju Čale Mratović, dr. med. specijalisticu školske medicine te voditeljicu Službe za školsku medicinu pri ZZJDNZ.

— Nažalost, u posljednje vrijeme se i kod nas uočava pojava korištenja nikotinskih vrećica među učenicima osnovnih škola. Ona je za sada više povremena, ali zbog njenog reklamiranja različitim kanalima, uključujući Tik Tok i Instagram, jednostavne dostupnosti, marketinške usmjerenosti prvenstveno prema mladima, primamljivog pakiranja i mirisa, predstavljanja kao nešto posve bezazleno, postoji realna opasnost da njihova uporaba naglo poraste. Dok je SNUS zakonski zabranjen u cijeloj Europi, osim u skandinavskim zemljama, dodatna otegotna okolnost u sprječavanju posljedica korištenja nikotinskih vrećica je da za njih još ne postoji zakonska regulativa. Napominjem kako su nikotinske vrećice u europskim zemljama izjednačene s duhanskim, tj. snusom – naglasila je Čale Mratović. Ističe kako nikotinske vrećice sadrže nikotin s vodom, aromama i biljnim vlaknima.

—U njima se također mogu naći i neki drugi štetni spojevi poput karcinogena TSNA (duhanski specifični nitrozamini), kroma i formaldehida. Vrećice se koriste kao i snus, tj. stave se između gornje usne i desni gdje se otapaju, a nikotin ulazi u krvotok. Ulaskom u krvotok nikotin uzrokuje povećanje broja otkucaja srca i krvnog tlaka. Također može uzrokovati sužavanje arterija i sužavanje protoka krvi, što dovodi do jačeg rada srca i povećanog srčanog udara. Tijekom adolescencije nikotin može poremetiti normalno sazrijevanje mozga u dijelu koji kontrolira pažnju i učenje, može pojačati simptome depresije i tjeskobe. Zbog svoje nezrelosti, mozak mlade osobe u odnosu na odraslu osobu značajno je osjetljiviji na štetne učinke bilo kojeg sredstva – rekla je te pritom dodala: ‘Nikotin stvara ovisnost’. Ovisnost o nikotinu, kako kaže, razvija se brzo i povećava vjerojatnost uporabe drugih duhanskih proizvoda (SNUS, e-cigarete i cigarete).

— Na potencijal za razvoj ovisnosti dodatno utječe vrsta nikotina u nikotinskoj vrećici. Nikotinske vrećice s visokim udjelom neprotoniranog nikotina izazivaju veću ovisnost o nikotinu. S druge stane, arome potiču adolescente da brzo razviju fizičku ovisnost o nikotinu i povećaju emocionalnu privrženost drugim proizvodima s nikotinom. Iako su nikotinske vrećice relativno kratko vrijeme u uporabi, zabrinjavajuće su posljedice koje ostavljaju na oralno zdravlje. Vrećice naslonjene na desni mogu izazvati mehaničku ozljedu i iritaciju, izazivajući toksičnu reakciju epitelnih stanica i kao konačni ishod razvija se upala i klinički teške parodontne bolesti koje obuhvaćaju upalu i povlačenje desni, upalu mekog tkiva oko zubi i gubitak čeljusti što će u konačnici rezultirati gubitkom zubi. Dodaci okusa u nikotinskim vrećicama dodatno pogoduju opisanom procesu potičući mikrobnu disbiozu u usnoj šupljini, olakšavajući prodiranje toksičnih kemikalija u tkivo i smanjujući lokalni imunitet sluznice – istaknula je.

Gubitak svijesti
Dodatna opasnost je, kako kaže, to što su koncentracije nikotina različite u različitih proizvođača, a oznake sastava i količine nikotina na proizvodu nisu uvijek točan opis onog što je u vrećici.

—Količina nikotina koja je pronađena u nikotinskim vrećicama je varirala od vrlo niskih vrijednosti do 47,5 mg nikotina po vrećici. Iako su na našem tržištu, koliko mi je poznato, dostupne vrećice sa značajno manjom količinom nikotina, zbog privlačnog okusa i mirisa, djeca mogu biti sklona uzeti više vrećica u kratkom vremenu, što može dovesti do akutnog trovanja, o čemu se u nekoliko navrata pisalo i u našim medijima – rekla je. Najčešći simptomi trovanja su mučnina, povraćanje i hladan znoj.

—Ostali simptomi mogu biti psihomotorni nemir, razdražljivost, proljev, slabost, glavobolja, ubrzan ili usporen rad srca, visoki stupanj anksioznosti, a teško trovanje može biti praćeno gubitkom svijesti. Zašto smo odmah po pojavi konzumacije u populaciji djece i mladih imali više slučajeva trovanja u kratko vrijeme, dodatni razlog vjerojatno leži u tome da se u usporedbi s cigaretama, nikotin iz nikotinskih vrećica apsorbira dvostruko brže i u značajno većoj količini nego iz cigareta – istaknula je. Prevencija je vrlo važna, kako ističe Čale Mratović, ali istovremeno, dodaje, ‘moramo znati da se borimo s industrijom teškom više od 400 milijardi dolara godišnje’.

—Od 2019. do 2021. ta je industrija samo u reklamiranje nikotinskih vrećica uložila 25 milijuna dolara. Zašto mladi konzumiraju bilo koje sredstvo pa tako i nikotinske vrećice? Zato jer netko na njima želi zaraditi. Imajući ovo na umu i znajući koliko su naši mladi ‘online’ i ‘uživo’ izloženi različitim pritiscima, jasno je koliko je kompleksan i zahtjevan taj zadatak i koliko smo kao društvo osuđeni na propast ako u tu borbu ne uključimo djecu i mlade. Najvažnije je razgovarati s djecom i jačati njihovo kritičko razmišljanje i naučiti ih kako donositi mudre odluke i kako zaštititi svoje zdravlje. Moramo ih učiti vrijednostima i vještinama potrebnim za čuvanje i unapređenje svoje dobrobiti i svog zdravlja. Zdravlje mora postati važno. Djecu treba osnažiti da zauzmu ispravan stav prema konzumaciji psihoaktivnih tvari i općenito je važno u njima potaknuti formiranje negativnog stava prema lošim navikama. To nije jednokratan zadatak, nego dugotrajan i kontinuiran rad i napor. Zadatak je to i roditelja i škole i zajednice – kazala je.

matija cale mratovic
Matija Čale Mratović

Treba reagirati odmah
Iako mjere represije nikad ne rješavaju problem, ipak je, sukladno zakonima, potrebno pojačati nadzor prodaje alkohola i duhanskih proizvoda djeci i mladima mlađim od 18. godine, navodi naša sugovornica.

—Djeca često nađu načina kako ipak kupiti neko od zabranjenih sredstava tako da zamole neku odraslu osobu. Možda je rješenje u tome da više svi zajedno o tome govorimo kako bi ljudi, koji misle kako djeci čine uslugu spoznaju da im rade štetu. Roditelje je potrebno informirati, educirati i ojačati u ulozi roditeljskih vještina. Roditelji moraju imati negativan stav prema korištenju sredstava ovisnosti, razgovarati s djecom i dogovoriti granice i posljedice. Kod sumnje na konzumiranje treba reagirati odmah, potražiti stručnu pomoć ako je potrebno – istaknula je Čale Mratović te dodala kako je škola mjesto učenja i socijalizacije gdje djeca i mladi stiču nova znanja, vještine i navike.

—Godine 2020., u Dubrovačko-neretvanskoj županiji započeli smo s provedbom Lions Questovog programa ‘Trening životnih vještina’ u trećim razredima, a ‘Vještine za adolescenciju’ u šestim razredima u preko 80 posto škola. Radi se o dokazano učinkovitom programu u prevenciji ovisnosti i drugih neželjenih ponašanja. Program se primjenjuje u brojnim sredinama i školama u svijetu, a u Hrvatskoj u šest županija. Ove školske godine u program su uključeni učenici trećih do sedmih razreda, još uvijek s različitim obuhvatom u različitim školama, što u značajnoj mjeri ovisi o motivaciji samih učitelja. Svi zajedno težimo tome da svakom djetetu omogućimo učenje tih neophodnih životnih vještina. Djeca kroz radionice uče vještine kritičkog mišljenja, brige o svom zdravlju, vještine komunikacije, gradnje samopoštovanja i obrane svog stava. Obrađuju se teme vezane za konzumiranje cigareta, alkohola i drugih sredstava ovisnosti i druge njima važne teme. Stručni suradnici u školama reagiraju čim doznaju u školi za korištenje nikotinskih vrećica, često kroz suradnju s nama školskim liječnicima – zaključila je Čale Mratović.

RAZLIKE
SNUS je zabranjen!
Snus i nikotinske vrećice su vrlo slični proizvodi, razlikuju se samo po sastavu. Stručnjaci upozoravaju roditelje i nastavnike da budu oprezni jer se zabranjeni snus, prema nekim izvorima, pojavio na crnom tržištu u Hrvatskoj, što ga čini dostupnim maloljetnicima. Dok je snus popularan u skandinavskim zemljama, nikotinske vrećice su postale zamjena i preplavile europsko tržište.

Foto Ilustracija

Objavljeno u tiskanom izdanju DuLista 22. studenog 2023. 

Pročitajte još

Vlahušić: Plaže bez suncobrana, šetnjice bez drvoreda, zidine bez osvježivača zraka…

Dulist

BIZARNE PRITUŽBE NA MATURI ‘Nisam pročitao djelo, ali dajte mi bod’

Dulist

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist