Aktualno

Sindikati nezadovoljni: Ovo je ucjena, prijete neisplatom plaća, sutra ćemo znati više

djelatnici sudova strajk 2

Predstavnici Sindikata državnih službenika i namještenika održali su u srijedu 12. srpnja sastanak s ministrom pravosuđa Ivanom Malenicom. Sindikati su sa sastanka otišli nezadovoljni, izvještava HRT te nisu isključili mogućnost proširenja štrajka. Uvjete koji su im ponuđeni okarakterizirali su kao “ucjenjivačke”.

– Danas smo na sastanku nakon 38 dana štrajka kao prijedlog dobili sporazum u kojem sa navodi i predlaže da potpišemo sporazum o tome da se dogodilo povećanje u prvoj fazi (100, 80 i 60 eura) koje je Vlada isplatila svim zaposlenim u javnim službama – kazala je Iva Šušković, predstavnica sindikata.

– Nakon toga nudi nam se potpisivanje toga da će nam se u 2024. kroz uredbe o koeficijentima povećati plaće – rekla je. Predstavnica sindikata ponudu je okarakterizirala kao “ucjenu”. Rekla je kako je Vlada zaprijetila donošenjem odluke o neplaćanju dana u štrajku.

– Umjesto ponude, dobili smo ucjenu. Ukoliko ne prihvatimo ovakav vid sporazuma, Vlada će donijeti odluku o neplaćanju dana u štrajku (…) Mi ćemo ovakav prijedlog, kao što nam je prezentiran, pustiti našem članstvu na izjašnjavanje i odlučiti o konačnim zaključcima glede nastavka štrajka – rekla je.

Ivana Nikolić, sudski referent na Općinskom sudu u Dubrovniku i sindikalna povjerenica izjavila je za DuList da za sutra pripremaju sastanak.

– Trenutno smo u razgovorima sa sindikatom da bismo znali što dalje, sutra ćemo održati sastanak s članovima i onda ćemo znati više – rekla je Nikolić.

Ministar je odgovorio na optužbe za ucjenjivanje.

– Ono što oni rade je ucjena. Traže isključivo povećanje plaća. To smo već postigli. Za određene kategorije to predstavlja povećanje od 14%. Kroz ovaj sporazum bi se obvezali na povećanje plaća. Oni na to ne pristaju, ucjenjuju nas i kažu da žele povećanje sad i odmah – rekao je Malenica.

Foto: Djelatnici dubrovačkih sudova u štrajku

Pročitajte još

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist

[FOTO] TKO SE GLISIRA I VOZI BEZ DOZVOLE Evo kako nam je bilo s Lučkom kapetanijom u akciji

Maris Guca

Devet besplatnih radionica kroz u CDMO Dubrovnik

Dulist