Hrvatska

Sindikat: ‘Iznijeli smo Vladi prijedloge za okončanje štrajka, rješenje je u njihovim rukama’

sud strajk 1

Sindikat državnih i lokalnih službenika i namještenika na svojim je stranicama objavio priopćenje u kojem među ostalim ističu kako su Vladi iznijeli prijedloge za okončanje štrajka, a rješenje je sada ‘isključivo u njihovim rukama’.

Prenosimo ga u nastavku.

‘Vjerujemo da konačno sada na svim razinama u Vladi Republike Hrvatske imaju sve potrebne informacije i da su i sami uvidjeli u kakvom su zaostatku godinama bili službenici u pravosuđu u odnosu prema službenicima u drugim resorima.

I to samo zato jer nisu imali nikoga u sustavu da provuče nekakav ekstra dodatak na plaću kao što je to učinjeno u mnogim drugim sektorima.

Pravosuđe je jednostavno godinama zapušteno kao sustav i ako se je išta događalo bilo je više slučajno nego promišljeno.

Službenici u pravosuđu se nisu bunili, a očito nikoga nije bila briga godinama.

Sad su ti isti ljudi rekli dosta i ustrajni su, makar to značilo da će ostati i bez dijela plaće.

Jer je sada svima, ne samo njima, jasno koliko plaće u pravosuđu zaostaju za drugima i traže da se ta višegodišnja nepravda ispravi.

Vjerujemo da su konačno naši argumenti sada jasni i svima u Vladi i da smo se barem oko činjenica složili.

Ako žele ostvariti ono što javno obećavaju već neko vrijeme, a to je prosječna neto plaća za prosječnog službenika od 1.000€ neto s 1. siječnjem 2024., znaju što im je činiti, sve argumente i modele imaju.

Očekujemo dodatak kojim bi se izjednačili sa svim drugim službama u ovih šest mjeseci do kraja godine, iako drugi razne dodatke imaju godinama, te prijedloge koeficijenata s 1. siječnjem kojima će Vlada ostvariti svoja obećanja, a mi doći do tražene neto plaće.

Ono što nam je iznimno drago jest da je Vlada, uvažavajući naše argumente, shvatila da postoji još zapostavljenih državnih službenika i to ne mali broj. Podsjećamo, mi smo bili četvrti najlošije plaćeni od 24 kategorije službenika. Ovaj štrajk je omogućio da Vlada uvidi i zaostajanje drugih u sustavu te vjerujem da će ova dugogodišnja nepravda biti ispravljena svima, ne samo službenicima i namještenicima u tijelima sudbene vlasti i državnom odvjetništvu, koji sada štrajkuju.

Mi smo Vladi iznijeli prijedloge za okončanje štrajka, rješenje je sada isključivo u njihovim rukama – sve argumente i modele imaju – ako žele ispuniti obećanje o 1.000€ neto plaće s 1. siječnjem znaju što moraju napraviti. Sutra možemo krenuti raditi, ako tako odluči Vlada.’

Pročitajte još

ODLUKOM VLADE Ovo su nove cijene goriva

Dulist

Hrvatska od 1. siječnja ponovno uvodi obavezno služenje vojnog roka

Dulist

Hrvatska prva u Europi po čistoći mora

Dulist