Aktualno

SIMULACIJA Hrvatskoj je potreban anglosaksonski način suđenja

Simulacija suđenja

Veleposlanstvo SAD-a organiziralo je četvrtu Regionalnu konferenciju o vještinama vođenja sudskih postupaka koja se održava od 3. do 7. veljače u hotelu Royal Princess, a glavna tema razgovora je ‘Kako biti uspješan u borbi protiv organiziranog kriminala’.

Glavni fokus ovog treninga je razviti vještine koje su potrebne kod suđenja, a sudjelovalo je ukupno sedam zemalja, i to po najmanje tri tužitelja i tri branitelja iz svake zemlje sudionice, Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Crne Gore i Srbije. Osim odvjetnika i sudaca, na konferenciji su sudjelovali i regionalni instruktori, a konferencija završava 8. veljače lažnim suđenjem.

Sudionici su odabrani na temelju svog iskustva i njihove spremnosti da služe kao treneri nakon povratka u svoju zemlju. Scenarij uključuje međunarodnu distribuciju narkotika s dva svjedoka koja surađuju. Osim učenja analize slučaja, pripreme slučaja i sudačkih vještina , tečaj se usredotočio posebno na vještine potrebne za zastupanje i koristi koje mogu imati od svjedoka na suđenju . Branitelji su dobili upute o njihovim različitim ulogama u zastupanju suradnika protiv tužitelja. Radionica kombinira prezentacije, instruktore demonstracija te niz sudionika koji treniraju vještinu glumeći suđenje.

Na pitanje koliko je moguće da se usklade lokalna pravosuđa i običaji u stvarnosti, prvi zamjenik glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske Dragan Novosel odgovorio je da je moguće, u Bosni i Hercegovini vode ovakva suđenja, u Makedoniji i Srbiji će početi, a Hrvatska je nedavno izmijenila zakon, vratila se klasičnom kontinentalnom inkvizicijskom sustavu radi toga jer nisu bili ostvarene sve tehničke pretpostavke za ovo suđenje.

– Ovo suđenje zahtijeva snimanje u sudnici, steno-daktilografe koji bilježe dane momente suđenja, i bit suđenja i unakrsnog ispitavanja je velika dinamičnost. Vidjeli smo direktno ispitivanje i unakrsno ispitavanje kada obrana kroz svoja pitanja dovodi u pitanje vjerodostojnost svjedoka. Ovaj način ispitivanja, anglosaksonski sustav , ima svojih prednosti od kojih je jedna da na ovaj način se mogu eliminirat svjedoci koji nisu vjerodostojni, i na određen način ovo suđenje pomaže utvrđivanju istine kazao je Novosel i dodao da je ovo bilo vježbanje samo vještina, a ne simuliranje pravog suđenja jer se ne držimo procesnih pravila, već je bit u samoj vještini ispitivanja.

U Hrvatskoj se mora ovakav način suđenja ponovno unijet u sustav, moraju se osigurati tehnički uvjeti da bi se osiguralo unakrsno ispitivanje u punom smislu riječi kako zapravo i zahtijeva ovaj način ispitivanja.

– Putevi droge ne poznaju granice, organizirani kriminal ne poznaje granice, nacionalnost, rasnu, etničku i političku podijeljenost, jer kriminalci su jedno, povezani su u svim regijama, i pitanje je samo u kojoj državi će završiti na optuženičkoj klupi. U BiH je temeljito izmijenjen zakon o krivičnom postupku koji je dao veća prava tužitelju koji vodi istragu, u nas je već to na snazi od 2003. i mi smo više ovdje kao veterani rekao je Nikica Gržić, odvjetnik iz Sarajeva.

Odvjetnik jedne države ne može zastupati u drugoj ali zahvaljujući ovim treninzima i novim saznanjima može bolje zastupati svoga klijenta. Trend u Europskoj Uniji je da se neke granice i prepreke smanjuju, preporuke i savjeti Europe idu u pravcu slobodnog prometa usluga i svatko tko jednog dana želi biti član EU mora svoja vrata otvoriti prema mogućnosti slobodnog zastupanja stranih odvjetnika.

– Najpozitivnija je stvar što je trening organiziran na regionalnom nivou, što povezuje tužitelje i branitelje iz svih zemalja regije i što je multiprofesionalan jer u njemu sudjeluju istovremeno i tužitelji i branitelji. To je najveća prednost jer istovremeno možemo jedni od drugih mnogo naučiti, a i međusobno jer učeći jedni od drugih i kroz praksu na ovakvim radionicama možemo svaki u okvirima svoje zemlje razviti praksu, razumijevanje instituta i u krajnjem slučaju da se te prakse na nekom regionalnom nivou približavaju zaključio je Jugoslav Tintor, odvjetnik iz Beograda.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

POVEĆANA SREDSTVA ZA KULTURU Raspisan poziv za predlaganje kulturnih programa za 2025. godinu

Dulist

VELIKI INTERES GRAĐANA U tjedan dana provjereno preko 120 tisuća računa

Dulist