Prehrana bez vlakana te fizička neaktivnost često su uzrok ovog problema, a za njegovo se rješavanje najčešće preporučuju laksativi.
No, ako uključite u dnevni meni namirnice koje potiču probavu, odlučili ste se na učinkovitu alternativu. Donosimo popis nekoliko namirnica koji će vam olakšati probavu.
1. JABUKA
Biljna vlakna koja jabuka sadrži u velikim količinama, pomažu i u održavanju normalne funkcije probavnog trakta. Pozitivno utječe na ljudsko zdravlje, te su korisna u prevenciji i liječenju kroničnih bolesti. Hrana s visokim sadržajem vlakana zahtijeva žvakanje, a žvakanje stimulira sekreciju želučanih sokova.
2. SUHE ŠLJIVE
Poznato je da šljive potiču probavu i pomažu protiv zatvora (konstipacije) zato što su bogate vlaknima, koja također uravnotežuju razinu kolesterola u krvi. Osušene šljive, koje svi znamo i volimo, su jedna od najblažih i najjednostavnijih načina za dovođenja probavnog sustava u ravnotežu. Suhe šljiva pomažu urednoj probavi tako što opskrbljuju crijeva jednostavnim šećerima koji privlače tekućinu u crijeva.
3. GRAŠAK
Kao odličan izvor vlakana pomaže kod održavanja, očuvanja probavnog sustava te poboljšanja probave. Prema jednim od istraživanja konzumacija graška pomaže kod raka želuca zbog sastojka koji se zove kumestrol, a važan je i kod gubitka tjelesne mase.
4. KEFIR
Kefir je još jedna vrsta probiotika, također prerađenog iz mlijeka. Iako ima rjeđu teksturu od jogurta, i on sadrži sve hranjive sastojke koji će olakšati probavni proces.
5. SMOKVE
Smokve su jedan od boljih izvora netopivih vlakana od većine voća koje povoljno djeluje na zdravlje debelog crijeva te pospješuju probavu.
6. LEĆA
Nutricionisti napominju kako je leća probavljivija namirnica od graha i zbog toga se preporuća što češća konzumacija onima koje pate od raznih želučanih i probavnih tegoba (100 grama leće sadrži tek 116 kalorija), a radi se namirnici koja je hranjiva, pa ćete brzo osjećati sitost.
Izvor: Ordinacija.hr