AktualnoUrednički izbor

SEIZMOLOG KUK: Nakon jakog potresa uvijek slijedi niz naknadnih, ne treba stvarati paniku

potres blagaj emsc

Razoran potres s epicentrom kod Drača magnitude 6.4 po Richteru, ali i serija potresa koja cijelo jutro tresu Albaniju, uznemirili su Dubrovnik i okolicu. Posljednji u nizu potresa koji se osjetio i na našem području zabilježen je u 10:19 s epicentrom kod Blagaja. Ova događanja prokomentirao nam je Krešimir Kuk iz Seizmološke službe RH.

– Trenutno bilježimo seriju potresa koja se aktivirala u Albaniji. Uže epicentralno područje je u Albaniji gdje su bili i najjači potresi. Pošto smo bliska područja, seizmička aktivnost se prenosi i prema nama i to rezultira ovim potresima koji su na sreću ipak slabiji, ali izazivaju uznemirenost stanovništva zbog toga što su u Albaniji bili dosta jaki – ističe Kuk te dodaje kako moramo biti svjesni da je Dubrovnik seizmički vrlo aktivno područje.

-Znamo iz povijesti da su tamo potresi bili i oni će se događati i dalje. No, ne treba raditi paniku. Potresi se ne mogu prognozirati, ali trebamo biti svjesni da je Dubrovnik i šire dubrovačko područje sezimički vrlo aktivno, i da su u njemu mogući i potresi većih magnituda – navodi dalje seizmolog Kuk.

Na naše pitanje može li ovakvo podrhtavanje kojemu svjedočimo od 4 sata ujutro potrajati ističe:
-Vrlo često nakon pojave nekog jakog potresa slijedi niz naknadnih potresa. To je uobičajena pojava i to nas ne iznenađuje. Ta aktivnost je nekad jače izraženija, nekad slabije, nekad u dužem vremenskom razdoblju i teško je sad prognozirati jačinu i broj potresa koji će se događati. No, to je normalna posljedica događanja u Albaniji i sama ta pojava ne treba izazivati nikakav dodatan ili veći strah. To jest normalno, ali ponavljam, potresi se ne mogu predviđati i moramo biti svjesni da živimo na potresnim područjima – zaključuje za DuList Krešimir Kuk.

Foto: EMSC – Twitter

Pročitajte još

Evo koliko su porasle cijene nekretnina i najmova u EU-u

Dulist

SUZE, TUGA I BOL PRED SUDOM Obitelj u tišini na prosvjedu tražila pravdu za Katu i Stipu

Dulist

Dubrovnik i Sanya jačaju suradnju: Skulptura “Sveti Vlaho i Grad” predana gradonačelniku Sanye

Dulist