Politika

SDPOVCI PROZIVAJU ‘Hoće li žitelji Županije platiti 885 tisuća kuna izgubljenog spora Doma za starije osobe?’

kristina curcija kresimir kuran

Tko i kako će nadoknaditi 885 tisuća kuna koliko iznosi spor koji je Dom za starije osobe u Dubrovniku izgubio protiv izvođača radova, odnosno tko će za to snositi odgovornost? – pitali su županijski vijećnici SDP-a Kristina Ćurčija i Krešimir Kuran na konferenciji za medije u petak ujutro uoči Županijske skupštine.

– Dom, inače županijski proračunski korisnik, ušao je u parnicu jer nije priznavao radove učinjene 2005. godine. Parnicu je izgubio, Vrhovni sud je donio presudu u ožujku, a Dom je za cijeli iznos navodno ovršen u travnju, zbog čega su navodno kasnile plaće. U statutu Doma stoji da ravnatelj može biti razriješen prije isteka mandata zbog nesavjesnog rada kojim je prouzročio veću štetu – rekla je Ćurčija.

– Župan je rekao da je ravnateljica u spor ušla svjesno te da će snositi posljedice u slučaju lošeg ishoda. Koje su se to posljedice dogodile? Tko će nadoknaditi 885 tisuća kuna? Žitelji županije? Ili korisnici Doma? Županija na današnjoj sjednici daje dodatna sredstva domovima, tako i dubrovačkom – kazala je Ćurčija.

Dodala je kako se ravnateljica Marica Miletić u odgovoru poziva na to da je tijekom radova o svemu bila upoznata Županija kao osnivač.

– Izvođač radova pak je rekao kako je nužno isplatiti plaćanje kako je Dom upućen od strane Županije i Povjerenstva. A u Proračunu stoji da se u slučaju nepravilnog korištenja sredstava korisnik dužan vratiti sredstva ili će se sredstva umanjiti u visini nenamjenskog korištenja – izjavila je Ćurčija.

Njezin kolega Kuran prozvao je Upravno vijeće Doma na čelu s Ivicom Kordom iz HSU-a.

– UV je bilo dužno razriješiti ravnateljicu ako Domu počini veću štetu. UV ne samo da to nije napravilo, već je Maricu Miletić izabralo u novi mandat. Premda je u međuvremenu Vrhovni sud potvrdilo presudu. A uz to, natječaj nije raspisan u roku najkasnije tri mjeseca od isteka mandata ravnateljice, čime je dodatno prekršen statut – rekao je Kuran, prozvavši također i Kordinog stranačkog šefa Ivicu Margaretića, koji nije reagirao na sve.

– Zašto župan nije reagirao na ponovni odabir stare ravnateljice? Ako je župan najavio da Županija neće nadoknaditi taj gubitak, onda će korisnici morati biti uskraćeni za neku uslugu – zapitao se Kuran, dok je Ćurčija najavila kako će o svemu izvijestiti i resorno ministarstvo.

Pročitajte još

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist

MARO KRISTIĆ I Grad Dubrovnik snosi dio odgovornosti za fijasko s kupalištem u Uvali Sumratin

Dulist

UNUTARSTRANAČKI IZBORI U HDZ-u Plenković ispunio građansku dužnost

Dulist