Politika

SDP NAKON IZBORA Ovo je prva od tri utakmice koje nas očekuju. Građani žele drukčiju Hrvatsku

sdp izbori

-Iza nas su predsjednički izbori, tek prva od tri velike utakmice koje nas očekuju u sljedećih godinu i pol dana. U nedjelju smo dosta uspješno servirali za prvi gem. Njega smo osvojili. Sad krećemo u sportsku borbu za osvojiti set. Meč nam je kao što svi znate – lokalni izbori – rekao je načelnik općine Smokvica Kuzma Tomašić na SDP-ovoj konferenciji za medije na temu rezultata predsjedničkih izbora ovog utorka. Prenio je Tomašić i poruku novog predsjednika Zorana Milanovića. Kako kaže, Milanović zahvaljuje ‘svim stanovnicima županije koji su izašli na izbore i ispunili svoju građansku dužnost’.
-Želi zahvaliti biračima koji su ga prepoznali kao pravi izbor za budućnost države. Ali, i svim ostalim biračima. Jer, kao što znate, nema više podjela u našoj državi. Milanović će se truditi da opravda povjerenje svih onih koji su glasali za njega, ali i da u svom petogodišnjem mandatu dobije povjerenje svih onih koji mu nisu poklonili svoj glas – ističe Tomašić. Spomenuo je i kako su njihovi članovi iz Doline Neretve djelovali kao promatrači na biračkim mjestima u Mostaru.
-Bili su jedan od razloga zašto su bile onolike gužve u Mostaru. Naši su promatrači inzistirali na provođenju hrvatskih zakona. Oni nisu dopustili ono što je tamo bilo normalno, a to je da na izbore izađe jedan član obiteljii zaokruži listiće za cijelu obitelj – naglasio je. Rekao je da županijska organizacija SDP-a može biti zadovoljna jer su rezultati ‘na razini županije na razini očekivanih’. Posebno se osvrnuo na postignute rezultate na otocima.
-Htio bih istaknuti malo biračko mjesto, a to je otok Lastovo. U prvom i drugom krugu većinom su se odlučili za Zorana Milanovića. Time su pokazali što sami stanovnici Lastova misle o državnoj, a i o županijskoj politici prema otocima. Korčulu smo vratili pod okrilje SDP-a. Napravili smo i analize izbora. Sve lokalne organizacije dobile su uputstva gdje su pogriješili i što za sljedeći put moraju ispraviti. Nadamo se da će idući put rezultat biti još bolji. Ne da se nadamo, nego smo u to sigurni – rekao je. Nadalje ističe kako predsjedničke izbore s današnjim danom ostavljaju iza sebe. SDP počinje kampanju za parlamentarne izbore, a na njima očekuju, kako kaže Tomašić, jako dobar rezultat.
-Mnogi su dosada tvrdili da je rezultat SDP-a na EU izborima puka slučajnost, s rezultatima na predsjedničkim izborima, pokazali smo svima da je to bio trend koji će se nastaviti – navodi.
Predsjednik GO SDP Dubrovnik Jadran Barač novinarima je naglasio kako će SDP i dalje raditi marljivo, u prvom redu s kulturom dijaloga.
-Prihvaćat ćemo sve ljude koji žele doprinijeti građanima, iskreno, bez fige u džepu i bez klijentelizma. Želimo graditi drukčiji i pošten SDP i koji će ujedinjavati – istaknuo je Barač.
Načelnica Vela Luke Katarina Gugić osvrnula se na rezultate na Korčuli. Među ostalim je naglasila da je ‘veseli rezultat koji je Zoran Milanović ostvario u Vela Luci jer je najviši u Dubrovačko-neretvanskoj županiji’.
-Rezultati na otocima i u županiji pokazali su da građani žele drukčiju Hrvatsku. I da se žele suprostaviti vlasti i strukturi moći koji previše zloupotrebljava svoje položaje tijekom svih ovih godina, na državnoj razini, a što je posebno izraženo i kod nas u županiji. Svjedoci smo da jedna stranka predugo vlada i predugo koristi sve poluge moći. Samo društvo je kontaminirano zlouporabom moći. Unaprijed se zna tko što može i tko što ne može. Ništa to ne ide prema spososbnosti i prema znanju, već prema političkoj iskaznici. Ovi izbori su bili snažan glas protiv te strukture koja pod krinkom domoljublja i nacionalizma, nažalost, guši pojedince i tjera ih da svoju sudbinu i sreću traže izvan granica Hrvatske – rekla je Gugić.

Na sljedećim lokalnim izborima, naglasio je dalje Tomašić, ‘kandidat koji će odnijeti pobjedu u ovoj županiji ispred SDP-a, ne treba biti iz SDP-a’.
-Može biti i nezavisni kandidat oko kojega će se okupiti oporba. Sve su mogućnosti otvorene. Od prvog dana gradimo priču u ovoj županiji i samo finale će biti na lokalnim izborima – kaže Tomašić i dodaje ‘da neće još sve karte otkrivati’. O naglašavanju pobjede Kolinde Grabar-Kitarović u Dubrovniku za 106 glasova, Barač je komentirao:
-U SDP-u funkcioniramo drukčije. Gledamo svaku drugu opciju koja će kvalitetno doprinositi unaprjeđenju života građana. Nikad ne treba omalovažavati niti podcjenjivati bilo koga, a posebno onoga tko je ravnopravan na političkom rezultatu. To je potpuno kriva poruka koju HDZ šalje, ali oni to već učestalo rade u Gradskom vijeću kad omalovažavaju, vrijeđaju i izmišljaju razne konstrukcije s ciljem diskreditacije. To je po meni njihov put u političku propast – rekao je Barač.

Pročitajte još

NIKA SILIĆ MAROEVIĆ Kolaps Grada Korčule HDZ je mogao spriječiti prije 2018.

Dulist

ANDRIJA FABRIS Pozivam gradonačelnicu da cijeli spis odnese u DORH i zaštiti građane Korčule!

Dulist

Država će podstanarima plaćati dio stanarine?

Dulist