Aktualno

Savjetovanje o izmjenama turističke regulative

turisti063

U skladu s najavom o izmjenama i dopunama zakonske regulative iz oblasti turizma, Ministarstvo turizma pripremilo je izmjene i dopune Zakona o pružanju usluga u turizmu.

Glavni cilj ovih izmjena je olakšati i pojednostaviti pružanje usluga u turizmu, te uz istovremenu kvalitetnu zaštitu potrošača, omogućiti još kvalitetnije obavljanje djelatnosti, što će pridonijeti jačanju konkurentnosti hrvatskog turizma, javljaju iz Ministarstva turizma.

Nadalje navode kako se izmjene u jednom dijelu odnose na usluge, koje su Zakonom definirane kao usluge turističke agencije, pa je tako definiran pojam i uvjeti poslovanja internet agencije i agencije za neposredno pružanje usluga, te su pojednostavljeni uvjeti poslovanja turističkih agencija.

Oglašavanje usluga putem elektroničkih rezervacijskih sustava, tzv. e-portala, više se ne bi smatralo uslugom turističke agencije, ukoliko se ne sklapa ugovor te usluga ne naplaćuju direktno od korisnika.
Također, izmjenama se definiraju i neke usluge u turizmu koje su se u praksi pokazale kao nužne, a do sada nisu bile omogućene, poput načina obavljanja transfera putnika.

S ciljem dodatnog jačanja posebnih oblika turizma, koji će predstavljati sve značajniji segment turističke potražnje u Hrvatskoj, izmjene detaljnije definiraju pojedine turističke usluge u zdravstvenom, pustolovnom i kongresnom turizmu. Primjerice, proširuje se krug osoba koje mogu pružati usluge zdravstvenog turizma.

U skladu s Vladinim Kodeksom savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja zakona, drugih propisa i akata, te s ciljem što kvalitetnije pripreme prijedloga ovog zakona, 14. studenoga 2012. godine je na web stranicama Ministarstva turizma otvoreno javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću.

Savjetovanje je otvoreno do 6. prosinca 2012. godine, do kada svi zainteresirani imaju mogućnost ispuniti obrazac na gore navedenoj stranici ili na elektroničku adresu: savjetovanje@mint.hr slati svoje prijedloge, mišljenja i primjedbe, vezane uz spomenuti Zakon.

Pročitajte još

(FOTO) Pogledajte kako je bilo na koncertu 4Tenora

Dulist

Frankovićev ‘Za dom spremni’ izazvao reakcije: Gdje je odgovornost?

Dulist

Prikupljanje materijala za izložbu povodom 100. obljetnice PŠK Penatur

Dulist