Zanimljivosti

SAVJETI ZA STARU ELEKTRONIKU Što s mobitelima, laptopima ili drugim uređajima koje ne koristimo?

laptop mobitel

U ladicama već dugo vremena držite stare mobitele ili ostalu elektroniku koju više ne upotrebljavate? Donosimo vam savjete što učiniti s njima kako piše Kreni Zdravo. Ponovnom uporabom tih proizvoda, recikliranjem ili njihovom prenamjenom možemo smanjiti elektronički otpad i pozitivno utjecati na okoliš.

Donirajte ili prodajte

Mnoge organizacije prihvaćaju staru elektroniku za obnovu i doniraju školama, neprofitnim organizacijama ili obiteljima s niskim primanjima. Doniranjem svojih uređaja možete omogućiti pristup tehnologiji onima koji si to inače ne bi mogli priuštiti. Možete ih ponovno i prodati na nekim platformama.

Prenamjena

Promjena namjene stare elektronike može joj udahnuti novi život, dajući joj drugu svrhu. Primjerice, možete pretvoriti stari pametni telefon ili tablet u kućnu sigurnosnu kameru. Aplikacije kao što su Alfred i Manything mogu vaš stari uređaj pretvoriti u funkcionalan sigurnosni sustav. Stare pametne telefone možete koristiti kao namjenski media player za glazbu, audio knjige ili streaming videa. Ovo može biti posebno korisno u kuhinji, spavaćoj sobi ili čak u automobilu. Stari zaslon tableta ili računala možete pretvoriti u digitalni okvir za fotografije. Mnoge aplikacije i softverske opcije omogućuju vam prikazivanje omiljenih fotografija u kontinuiranoj dijaprojekciji.

Reciklirajte

Ako je vaš uređaj nepopravljiv ili je prestar za prenamjenu, recikliranje je najbolja opcija. Ispravno recikliranje osigurava ponovno dobivanje vrijednih materijala poput zlata, srebra i bakra, a opasne tvari se odlažu na siguran način. Isto tako, mnogi proizvođači elektronike nude programe recikliranja za svoje proizvode.

Banner 300x250 DU 1
Ispravno zbrinjavanje

Ako recikliranje ili prenamjena ne dolazi u obzir, osigurajte da se vaša elektronika pravilno zbrine.  Nikad nemojte bacati elektroniku u obično smeće jer sadrži štetne materijale koji mogu zagaditi okoliš.Mnoge općine organiziraju posebna događanja prikupljanja opasnog i elektroničkog otpada. Ovi događaji pružaju siguran način zbrinjavanja stare elektronike.

Harvestanje dijelova

Prije recikliranja razmislite o sakupljanju dijelova stare elektronike. Komponente poput tvrdih diskova, RAM-a i napajanja često se mogu ponovno upotrijebiti u drugim uređajima ili projektima. Koristite dijelove starih uređaja za ‘DIY’, odnosno ‘uradi sam’ projekte elektronike. Primjerice, ventilatori starih računala mogu se koristiti za hlađenje druge elektronike, a komponente poput LED dioda i otpornika mogu se spasiti za hobi projekte.

Sigurnost podataka

Prije doniranja, prodaje ili recikliranja vaših starih uređaja, ključno je osigurati da su svi osobni podaci sigurno izbrisani. Izvršite vraćanje na tvorničke postavke na pametnim telefonima, tabletima i računalima, kako biste uklonili sve osobne podatke. Za dodatnu sigurnost, upotrijebite softver za brisanje podataka da prebrišete podatke više puta, čineći ih nepopravljivima. Za uređaje s prijenosnom pohranom, poput tvrdih diskova i SD kartica, razmislite o njihovom uklanjanju i sigurnom uništavanju ako ste zabrinuti za sigurnost podataka.

Pročitajte još

Kolona oldtimera u Dubrovniku: Sudionici devetodnevnog “Roadtripa to Dubrovnik 2024” stigli u Grad

Dulist

Španjolski mediji hvale Dubrovnik kao primjer uspješnog upravljanja baštinom

Dulist

NA DANAŠNJI DAN Rođen Tonko Lonza, velikan hrvatskog glumišta

Dulist