Aktualno

SAVJETI KAKO PREŽIVJETI 2015. Pročitajte na čemu je pao i – Al Capone!

Besparica (Ilustracija/ Shutterstock Images LLC)

Regionalna organizacija zaštite potrošača – ROZP na svojim je internetskim stranicama donijela 20 savjeta kako preživjeti 2015. godinu. Pročitajte što savjetuju:

– Napraviti vlastiti “stres test” – Prvi je korak provjeriti prelaze li troškovi prihode. Koristite li dopušteno prekoračenje, a račune na karticama ne možete podmiriti u mjesecu u kojem dolaze na naplatu, odgovor je – trošite. U tom slučaju rješenje je štednja.

– Imate li kredit, uvrstite rast kamata – U računici rashoda treba uvrstiti “prostor” za povećanje rate, kamate su uglavnom promjenjive, neka vas ne zavara trenutni trend smanjenja kamata.

– Isplanirajte i troškove godišnjih odmora – Ako s obitelji idete na zimovanje ili ljetovanje, trošak uključite u proračun na početku godine, kao i dječje ekskurzije i izlete.

– Računajte na plaćanje osiguranja i članarina – To su godišnje police autoosiguranja, životnog, osiguranja kućanstva ili polica koju plaćate uz stambeni kredit. Tu su i dodatno i dobrovoljno zdravstveno, treći stup mirovinskog osiguranja te članarine za kartice, dječje aktivnosti i rekreaciju. – Rođendani, godišnjice, proslave… – Svake su godine na isti datum. Isplanirajte koliko možete izdvojiti za darove, proslave dječjih rođendana i sitna zadovoljstva.

– Fond za iznenađenja i hitne intervencije – Kvarovi kućanskih aparata, automobila, puknute cijevi… sve su to nenadani troškovi. Neki fiksni iznos treba izdvojiti za tu svrhu.

– Iznos štednje fiksirati među rashode – I to ravnopravno s ostalim troškovima. To može biti i minimalna svota, ali poželjno ju je izdvajati za hitne slučajeve i crni fond.

– Prerežite nepotrebne kreditne kartice – Čim im istekne članarina koju ste već platili, zaboravite kartice. Posebno revolving. Ostavite jednu karticu za hitne slučajeve.

– Preskupo dopušteno prekoračenje je luksuz – Ima veće kamate od bilo kojeg kredita. Ako ga se ne možete odreći, zacrtajte iznos mjesečnog smanjenja ili ga, zajedno s dugom po karticama, zamijenite gotovinskim kreditom. Čak su i kamate na kredit niže.

– Kredit u tu svrhu odobrava i osiguranje – Ako imate policu životnog osiguranja, uzmite zajam osiguravatelja. Povoljnije je, kamate su oko 8 posto.

– Odbitke za djecu i uzdržavane članove – prebacite na supružnika koji ima veću plaću, isplati se.

– Nikad ne kasnite s ratama, skupo je – Posebno ako postoje zatezne kamate, troškovi opomene i kazne… Kasnite li s ratom kredita u banci, možete računati na smanjenje, pa čak i ukidanje limita po dopuštenom prekoračenju, oduzimanje kreditnih kartica.

– Plaćajte gotovinom i debitnim karticama – Često gotovina donosi popuste, a smanjenjem broja kartica niži su i troškovi članarina, naknade. Ako već morate platiti na rate, provjerite nudi li se, i za koje kartice, beskamatno obročno plaćanje. Kupujete li na sniženjima, nosite popis i ne izlazite iz okvira.

– Prebacite što više računa na trajni nalog – Komunalije i ostale režije i račune plaćajte i internetom. Štedi vrijeme i novac za naknade.

– Kupujete li karte ili pokaz za javni prijevoz, popusti se dobivaju na polugodišnju ili godišnju kartu. Jednako tako, povoljnije su i premije osiguranja koje se plaćaju za dulje razdoblje. Dio troškova prijevoza može se zamijeniti pješačenjem ili bicikliranjem.

– Ukinite ručak na poslu ili dostavu – Obroci se mogu spremiti kod kuće i nositi na posao. Jeftinije je i zdravije. Ušteda je i prekid pušenja.

– Ušteda na energentima – Može biti golema. Štedne žarulje, dvotarifno brojilo, prelazak na jeftinije grijanje.

– Pretplate i troškovi telefoniranja – Apsurdno je da troškovi telefonije budu skuplji od struje ili plina; rješenje je prelazak na jeftiniji tarifni model, promjena operatera ili paket proizvoda.

– Razmislite možete li pojačati prihode – Dodatni posao ili hobi može postati unosan. Razmislite što znate raditi i – počnite.

– Ne igrajte se, poreze shvatite ozbiljno! – Ako je vaš rad u sivoj zoni, lako se može dogoditi da zaradu pretvorite u gubitak. Ne igrajte se s Ministarstvom financija i porezima – na tome je pao čak i Al Capone.

Pročitajte još

Gliserom protuzakonito ulazili u ograđeno kupalište i ukrcavali putnike

Dulist

DORH podnio žalbu na odluku da se Albanka koja je skrivila nesreću na Ratcu brani sa slobode!

Dulist

Matušić i Raguž ostaju na pozicijama državnih tajnika

Dulist