Grad

SASTANAK FRANKOVIĆA S VODIČIMA ‘Očekujemo 30 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa’

Grad i vodici 3

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković i njegova zamjenica Jelka Tepšić sastali su se danas s predstavnicima Društva turističkih vodiča Dubrovnik i Ceha turističkih vodiča kako bi raspravili aktualnu situaciju u turističkoj branši i očekivanja za nastavak 2020. godine te sezonu 2021. Sastanku su nazočili i pročelnik nadležnog Upravnog odjela za turizam, gospodarstvo i more Marko Miljanić i direktorica Turističke zajednice Grada Dubrovnika Ana Hrnić.

Govoreći o posljedicama koje je prouzrokovala epidemija koronavirusa u sektoru turizma i prometne povezanosti, gradonačelnik Franković sudionike sastanka izvijestio je o glavnim zaključcima sastanka s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem održanog prošlog tjedna u Banskim dvorima. Prvenstveno, s obzirom da je Dubrovnik u potpunosti avio-destinacija, naglašena je važnost osiguranja pretpostavki za slijetanje međunarodnih letova na Zračnu luku Dubrovnik. Jedan od važnih ciljeva je omogućiti slijetanje charter letova kao privatnih zrakoplova s područja Europske unije i Velike Britanije u Zračnu luku Dubrovnik te uplovljavanja mega jahti.

– Ova sezona će biti daleko od idealne, očekujemo ostvarenje 30 posto prošlogodišnjeg turističkog prometa i u tom smislu sam optimističan da ćemo to i ostvariti. Cilj je da gospodarstvo preživi do proljeća 2021. i da gubici budu što je moguće manji – naglasio je gradonačelnik Franković. Dodao je kako do kraja ove godine nije realno očekivati kruzerske goste.

Uspostavljeni su direktni kontakti sa svjetskim avioprijevoznicima poput British Airwaysa i Jet2coma, a pregovori i razrada financijskih parametara su u tijeku, rekao je gradonačelnik Franković. Istaknuo je kako je gradski proračun uprihoduje 70% sredstava direktno od turizma, a ostatak je indirektno također povezan s turizmom, zbog čega je financijski opravdano u ovoj situaciji uložiti u subvenciju međunarodnih letova.

Zamjenica Tepšić podsjetila je kako je Turistička zajednica krenula s promotivnom kampanjom, a u pripremi su i razne pogodnosti za ovogodišnje posjetitelje u vidu popusta za posjete Lokrumu, gradskim zidinama, Dubrovačke kartice, kao i besplatni programi kulturnih ustanova čime će se cijene usluga prilagoditi smanjenoj potražnji.

Naglašena je važnost provedbe propisanih protokola zaštite kako bi se izbjegla potencijalna zaraza i ugroza trenutno dobre epidemiološke situacije. Turistički vodiči još uvijek čekaju preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, nakon čega će se iste u dogovoru s Gradom Dubrovnikom po potrebi nadopuniti specifičnostima lokalnog poslovanja u ovom sektoru.

 

Pročitajte još

Dubrovačke mjere priuštivog stanovanja predstavljene kao primjer djelovanja lokalnih vlasti gradova EU

Dulist

HVALI SE PROTUPRAVNOM ODLUKOM! Što stoji iza Raguževe ‘koferijade’?

Ivana Mijić Vulinović

GRAD POZIVA Ispunite anketu i doprinesite planiranju zelene urbane obnove!

Dulist