Kultura

SANADEROVA ZBIRKA Bukovčeva djela iz zaplijenjene imovine bivšeg premijera stigla u Cavtat

sanader zaplijenjena zbirka vlaho bukovac foto arhiva

Hrvatsko muzejsko vijeće odlučilo je da će dvanaest umjetničkih djela koja su oduzeta bivšem premijeru Ivi Sanaderu biti raspodijeljena u šest hrvatskih muzeja. Umjetnine se, među ostalim, pohranjuju i u Kuću Bukovac te Umjetničku galeriju Dubrovnik.

Umjetnine su danas stigle u Cavtat, a prve snimke mogle su se vidjeti u večerašnjem Dnevniku HTV-a.

U Kuću Bukovac Muzeja i galerija Konavala stigla su četiri djela Vlaha Bukovca, a jedno djelo Mata Celestina Medovića stiglo je u Umjetničku galeriju Dubrovnik.

Četiri Bukovčeva djela su ‘Šuma u Fontainebleau’ (1883.), ‘Portret gospođe Mounier’ (1883.), ‘Mala markiza’ (1916.), i ‘Zavist ubija pravednost III’ (1921.). ‘Portret gospođe Mounier’ (1883.) i ‘Mala markiza’ (1916.) procijenjene su na oko 50 tisuća eura.

– Presretna sam da je Kuća Bukovac dobila povjerenje da čuva ove slike – izjavila je u reportaži HTV-a Antonia Rusković Radonić, ravnateljica Muzeja i galerija Konavala.

Dolazak djela Mata Celestina komentirala je Rozana Vojvoda, muzejska savjetnica Umjetničke galerije Dubrovnik.

– Riječ je o žanru kojim je ostvario svoj vrhunce (…) Sretni smo upravo zbog ove slike koja je nastala u kasnoj pelješkoj fazi, jer nemamo puno dijela iz te faze – rekla je Vojvoda.

Vrijedne umjetnine od idućeg tjedna bit će izložene i dostupne javnosti, a Rusković Radonić naglasila je da je važno da djela budu dostupna javnosti i da nisu sakrivena.

Inače, procijenjena vrijednost umjetnina u Sanaderovoj zbirci iznosi 240 tisuća eura, od čega su Bukovčeva djela procijenjena na oko 150 tisuća eura.

Foto: Arhiva

Pročitajte još

IVANA MARIJA VIDOVIĆ Ocjenjivala mlade talente u Italiji

Dulist

[FOTO] SJAJAN KONCERT Lang-Lessing: Dubrovačke ljetne igre trebaju biti ponosne

Dulist

75. IGRE Jazz senzacija oduševila publiku na Lovrjencu

Dulist