Grad

SADNJA U STUDENOM Drvoredi u Lapadu i Gružu iduće ljeto!

posta lapad guzva049

U hladovini novih stabala u Lapadu i Gružu uživat ćemo već u ljeto 2025. godine. Do tada, se, naime, planiraju realizirati drvoredi u Ulici kralja Tomislava te na gruškoj obali. Gradu Dubrovniku su, podsjetimo, za projekte drvoreda ‘Bulevar’ i ‘Gruž’ dodijeljena bespovratna sredstva u iznosu od 552 tisuće eura. Ugovori su uručeni prije gotovo godinu dana pa su se naši sugrađani počeli pitati kad će sadnja uistinu i krenuti. Odgovor smo potražili u Gradskoj upravi.

—S radovima na drvoredu ‘Bulevar’ će se započeti u studenom ove godine, javna nabava je završena te slijedi potpisivanje ugovora s odabranim izvođačima i njihovo uvođenje u posao – ističu iz Grada Dubrovnika. Za drvored u Gružu javna nabava za radove je trajala do 18. studenog, a po odabiru izvođača i potpisu ugovora krenut će se i s tim radovima. —Završetak i jednog i drugog drvoreda s pratećim radovima (nogostup na Bulevaru, kameno opločenje na rivi u Gružu….) predviđeno je do ljeta 2025. godine – precizirali su i rok za završetak projekata.

—U Gružu će se odraditi vizualna transformacija, dok će u Lapadu biti promijenjen fond stabala koja su u lošem stanju. Što se tiče Gruža, za pogled na njega bi Lapađani rekli da postoji lijepi pogled iz Gruža na Lapad te bismo to htjeli promijeniti – izjavio je u ožujku ove godine, na predstavljanju projekata gradonačelnik Mato Franković. Detalje je iznijela arhitektica Mia Erak. —Krenut ćemo od projekta u Gružu gdje ćemo polako raditi 900 metara obale i popraviti postojeće stanje, dok će sva postojeća stabla ostati na svome mjestu, a sami projekt možemo podijeliti u tri cjeline. Prva cjelina se odnosi na dio od Solske baze do rive, gdje ćemo nova stabla saditi u postojeće zelene otoke – rekla je Erak te nastavila na drugu cjelinu projekta u Gružu.

Banner 300x250 DU 1

– Druga cjelina se odnosi na park Luja Šoletića i na pristanište Luke Dubrovnik. Stabla ćemo saditi u L formaciji, dok će sama stabla biti sazdana od listopadnih sorti. Uz ovo smo definirali i treću fazu koja ide od place u Gružu do Robne kuće Minčete, gdje ćemo posaditi palme koje su visoke četiri metra. Razlog tomu je što stabla ne možemo odmaknuti od prometnice, dok smo ovaj uski prostor gledali kako najbolje iskoristiti. Same palme će ići na rivu jer imaju posebnost da su otporne na blizinu mora i što je manje invazivna vrsta – objasnila je arhitektica. Kad je pak riječ o lapadskom drvoredu, on je danas dijelom srušen i dotrajao.

—Uklanjamo ih zbog nova 33 stabla počevši od igrališta prema pošti Lapad, a uz to će se uređivati i trg kod pošte koji će se ozelenjeti. Sadit će se brijest što je genetski modificirana vrsta gdje je uklonjena mogućnost bolesti. Nadalje, izvrsno je za urbane uvjete te odlično filtrira zrak. Uz ova stabla će se postaviti i zaštitna živica, a mijenjat će se i zatečeni nogostup te će se nabaviti i nova oprema za novi trg – objasnila je Mia Erak pa istaknula kako se samo sade odrasla stabla osim česmina.

Pročitajte još

PARTICIPATIVNO BUDŽETIRANJE Počelo uređenje parkirališta u Suđurđu

Dulist

Tko je u ponedjeljak i utorak bez struje?

Dulist

Franković povodom Godine UNESCO-ve svjetske baštine poručuje: “Zaštita kulturnog naslijeđa nije samo obveza prema prošlosti, ona je i zavjet budućnosti”

Dulist