Politika

Sabor izglasao izmjene Zakona o zemljišnim knjigama

Kuća

Na sjednici Vlade Republike Hrvatske prihvaćen je prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zemljišnim knjigama, koji ima za cilj unaprijediti digitalne usluge i omogućiti funkcionalnu integraciju između zemljišne administracije i sudova. Ove izmjene i dopune usmjerene su na stvaranje učinkovitijeg, bržeg i pristupačnijeg sustava zemljišnoknjižnog poslovanja, čime se nastoji povećati dostupnost usluga građanima i pravnim osobama te poboljšati pravna sigurnost u poslovanju s nekretninama. Ministar pravosuđa i uprave, Miro Habijan, istaknuo je kako će se ovim izmjenama omogućiti jednostavniji i brži pristup informacijama u zemljišnim knjigama, a građani će, zahvaljujući digitalnim kanalima, moći rješavati mnoge pravne poslove bez potrebe za fizičkim dolaskom u ured.

Ministar Habijan je pojasnio da su promjene potaknute potrebom da se usklade postupci i poboljša interoperabilnost između različitih institucija koje upravljaju zemljišnim podacima. Funkcionalna integracija između zemljišnih knjiga i sudova omogućit će brže upisivanje prava vlasništva i drugih prava u zemljišne knjige, čime se olakšava rad pravnih osoba, kao što su javni bilježnici, odvjetnici i posrednici u prometu nekretninama, ali i ubrzava proces poslovanja građana s nekretninama.

Dio šireg paketa zakonskih izmjena za modernizaciju zemljišne administracije

Ovaj prijedlog dio je šire strategije Vlade usmjerene na modernizaciju zemljišne administracije i zemljišnoknjižnog sustava, uključujući nedavno usvojeni Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj izmjeri i katastru nekretnina. Taj je prijedlog na 14. sjednici Vlade, održanoj 17. srpnja 2024. godine, predstavio potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić. Nacrt zakona donosi sveobuhvatne promjene u katastarskim postupcima i preciznije definira način vođenja katastra i zemljišnih knjiga. Višegodišnji program katastarskih izmjera građevinskih područja za razdoblje 2021.–2030. vrijedan 401 milijun eura pokrenut je s ciljem obnove katastra i zemljišnih knjiga za 600 tisuća hektara zemljišta, što će omogućiti transparentnije upravljanje zemljištem i nekretninama.

Kako bi se što učinkovitije realizirali ovi ciljevi, zakon uključuje postupke obavještavanja, pozivanja i sudjelovanja svih relevantnih strana u katastarskim postupcima, što bi trebalo dodatno ojačati pravnu sigurnost i ubrzati katastarsku evidenciju. Također, predviđa se uvođenje digitaliziranih alata i sustava za prikupljanje podataka o katastarskim česticama te bolju kontrolu i transparentnost postupaka.

Banner 300x250 DU 1

Unapređenje zemljišnoknjižnog sustava do kraja 2025.

Zakonske izmjene predviđaju da će digitalna modernizacija zemljišne administracije i zemljišnih knjiga biti završena do kraja trećeg tromjesečja 2025. godine. Time će se osigurati da zemljišnim podacima pristupaju svi relevantni dionici – građani, pravni subjekti i institucije – na brz, efikasan i transparentan način. Povećanje efikasnosti sustava doprinijet će ubrzanju gospodarskih aktivnosti, naročito u segmentima vezanim uz nekretnine i ulaganja, a sve u cilju usklađivanja hrvatske prakse s europskim standardima.

Dodatna digitalizacija sustava pružit će korisnicima mogućnost praćenja statusa svojih zahtjeva u stvarnom vremenu, a očekuje se da će dostupnost digitalnih usluga značajno smanjiti administrativno opterećenje na sudovima i ubrzati obradu zahtjeva. Cilj je povećati povjerenje građana u pravosuđe kroz transparentnije postupke i poboljšanu pravnu sigurnost, čime se stvaraju preduvjeti za stabilan razvoj tržišta nekretnina.

Pročitajte još

Preferencije birača prema dobi: Milanović dominira među mladima, Primorac jedino u skupini stariji od 60 godina

Dulist

Srđevci godinu dana mjere kvalitetu zraka u Dubrovniku, ovo su rezultati

Dulist

ZAHUKTAVA SE PRED IZBORE Drama Knežević Franković

Dulist