Hrvatska

S polica trgovina ove godine opozvana 64 proizvoda

butiga

Putem sustava uzbunjivanja RASFF u Hrvatskoj su ove godine povučena iz prodaje čak 64 proizvoda. Kako donosi N1, prošle godine u Hrvatskoj su bila opozvana 94 različita proizvoda, a pretprošle 116 proizvoda.
Prema popisu obavijesti za potrošače na stranicama Državnog inspektorata vidljivo je da se ove godine najviše slučajeva opoziva, čak 10, odnosilo na jednokratne mlince za sol različitih proizvođača i u raznim trgovačkim lancima, piše dalje N1.
U osam slučajeva prehrambeni su proizvodi bili povučeni iz prodaje jer je u njima utvrđeno prisustvo patogene bakterije Listeria monocytogenes koja uzrokuje zaraznu bolest listeriozu. Listeria je pronađena u domaćim kobasicama, kulenu, pečenici, pakiranim sendvičima te proteinskim sendvičima. Također u osam slučajeva prehrambeni proizvodi opozvani su zbog prisustva bakterije salmonella enteritidis koja uzrokuje zaraznu bolest salmonelozu. Salmonela je pronađena u konzumnim jajima, tahini pasti od sezama, dopunskoj krmnoj smjesi za nesilice, sojinoj sačmi i hrani za pse. U šest slučajeva proizvodi su opozvani zbog prisutva aditiva E110, neodobrenog umjetnog bojila koje može izazvati razne alergijske reakcije, a najčešće se dodaje u slane grickalice, pudinge i marmelade. U svih šest slučajeva ove godine zbog tog su štetnog bojila bile opozvane slane grickalice. U pet slučajeva proizvodi su opozvani zbog neoznačenih alergena – soje (u pilećim salamama i paštetama), glutena (u kobasicama), miječnog proteina (u pirovim krekrerima) te lješnjaka u čokoladicama.
Prisustvo ostalih nedopuštenih i štetnih tvari, bakterija i ostalog zabilježeno je u po jednom ili dva slučaja.

Banner 300x250 DU 1

Pročitajte još

STRAŠNA POPLAVA U PODGORI Voda se izlila na ulice i u domove

Dulist

Iz HZZO-a pozivaju na cijepljenje protiv pneumokoka

Dulist

HRVATSKA ‘U CRVENOME’ Jaka kiša i pljuskovi s grmljavinom

Dulist.hr