Nikada nisam voljela bacati hranu, a i danas sam se spremna žrtvovati te pojesti ‘obrok viška’, ako ću time spasiti neku namirnicu. Osobito mi je drago da smo postali svjesni koliko je bitno iskoristiti svaki segment pojedine namirnice i time uštediti novac, smanjiti grižnju savjesti i sačuvati okoliš.
Pripremila: Zrinka Zekulić, Gladuša
Ovaj put vodila sam se s dva primjera koja sam primjetila da se često ponavljaju. Poznajem puno ljudi koji kupuju kruh samo da ga imaju dostupnog u kući, a na kraju velike količine istog i bace. Najlakši način da se to izbjegne je da se ostatci kruha skupe, posuše na zraku i od njega izrade krušne mrvice. Na taj način otpatci (nazovimo ih tako), mogu postati novi super obrok.
Drugi primjer odnosi se na blitvu. Jednom davno naučila sam kako da iskoristim svaki centimetar blitve jer stabiljka ponekad zna biti velika i žilava pa nam bude najlakše jednostavno ga baciti. No, umjesto bacanja, od njega možemo napraviti zdravu i slasnu grickalicu iz pećnice.
Sastojci:
Stari kruh
150g stabiljke blitve
Oko 100g mrvica od starog kruha (krušne mrvice)
Oko 50g pirovog bijelog brašna
1-2 jaja
Umak:
20g tahinija
100g grčkog jogurta
Žličica limunovog soka
Prstohvat soli
¼ žličice granula češnjaka
Postupak:
Uzmite stariji posušeni kruh i u multipraktiku ga usitnite u mrvice.
Očistite blitvu i odvojite najdeblje stabljike od listova. Ako su neke preširoke, razrežite ih uzdužno na dvije polovice. Ostatak blitve spremite u frižider i pripremite u nekom slijedećem obroku.
Blanširajte stabljike blitve 2 minute u kipućoj slanoj vodi, procijedite i posušite u krpi. Posolite ih i uvaljajte u standardnu smjesu za pohanje: u brašno, jaje pa na kraju u krušne mrvice koje ste pripremili od starog kruha.
Pecite tako pripremljene stabljike u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 Celzijevih stupnjeva s uključenom ventilacijom oko 20 minuta, tj. dok se ne zarumene. Ostavite da se malo ohlade i za to vrijeme pomiješajte sastojke za umak.
Uživajte u zdravom snacku i iskoristite svaki dio namirnice koji nam priroda daje.