Kultura

S Antoniom Rusković Radonić doznajte sve o konavoskom vezu i proizvodnji svile

konavoski vez

Akademska slikarica Antonia Rusković Radonić u svom umjetničkom kutku na Grudi 9. kolovoza organizira zanimljiv cjelodnevni događaj pod nazivom ‘Otvorena vrata veza i svile’.
Publika će ovom prilikom već od 9 sati ujutro moći sudjelovati u radionici konavoskog veza s vještim konavoskim veziljama. Nakon radionice gostima će se, kroz prezentaciju na engleskom jeziku, prikazati proizvodnja svile. Program nudi i radionice za najmlađe pa će se tom prilikom održati i radionica ‘Svilica’ za djecu nakon koje će uslijediti prezentacija proizvodnje svile naziva ‘Etika i tradicija’. Okrugli stol održat će najstarije Konavoke koje će ispričati priču i odgovoriti na pitanja o vezu i svili. Nakon okruglog stola otvorit će se izložba u kojoj će biti prikazani radovi konavoskog veza nekad i danas. Konavoska prezentacija svile za domaće održat će se nakon otvaranja. Pri samom kraju dana nastupit će dječja sekcija KUD-a Stjepan Radić. Uz koncert grupe ‘PMS’ proslavit će se grudski ljetni dan, a nakon koncerta zabava će se nastaviti uz DJ-a.

Cijeli program možete pročitati ovdje:

9:00 – 13:00 ZA DVA PRO DVA CIJELO JUTRO – radionica konavoskog veza
Konavoske vješte vezilje bit će na raspolaganju svima koji u ovom periodu posjete AR atelier kako bi stekli, razmijenili ili nadopunili svoje znanje konavoskog veze. Krpice, iglice i sve ostalo što je potrebno je osigurano. Radionica je namijenjena svima: djeci i odraslima, na hrvatskom i na engleskom jeziku.

13:00 Konavle traditional silk production – prezentacija proizvodnje svile na engleskom
Kako je proizvodnja svile preživjela u Konavlima? Na koji način se proizvodila i zašto? Što se sa svilom radilo u konavoskim kućama? Doznajte na interaktivnoj prezentaciji proizvodnje svile i sami se okušajte u izvlačenju svilenog konca. Prezentacija je na engleskom jeziku.

14:30 SVILAC – SVILA – SVILICA radionica za djecu
Učimo o svili kroz igre, vadimo svilu i sa svilom koju izvadimo izrađujemo svilene ukrase za bor. Prilagođeno svim uzrastima.

16:00 O SVILI KAD LEPTIRI IZAĐU: etika i tradicija (hr)
Prezentacija proizvodnje svile od kukuljica iz kojih leptiri izađu.

17:00 RAZGOVORI POD MURVOM: VEZ I SVILA – NEKAD I SAD (hr)
Okrugli stol na koji su pozvane naše najstarije Konavoke koje će nam pričati i odgovarati na pitanja o vezu i svili. Dobro došli su svi zainteresirani za živu tradiciju.

18:30 OD VEZA DO KALEIDOSKOPA – otvorenje izložbe
Izložba predstavlja pregled suvremene vezilačke aktivnosti, radove konavoskog veza nekad i danas, zaključno s starim primjercima poprsnica i vezova.

19:00 TOČIMO TOČAK – Konavoska prezentacija svile za domaće (hr)
Zašto je konavoska proizvodnja svile pod zaštitom i po čemu je posebna? Predavanje i interaktivna radionica izvlačenja svile.

20:30 KONAVOSKA DJECA BALAJU – nastup dječje sekcije KUD Stjepan Radić

21:30 KONCERT GRUPE PMS – slavimo grudski ljetni dan, a nakon koncerta zabava se nastavlja uz DJ-a, objavljeno je na Facebook stranici Ar Atelier.

Pročitajte još

STEM LJETO Pogledajte što vas očekuje u kolovozu!

Dulist

KNEŽEV DVOR Povratak Papandopulo Quarteta nakon četiri godine

Dulist

KONCERT U DVORU Festivalska publika uživala je u glazbenom putovanju Južnom Amerikom

Dulist