Aktualno

Rosner i DSO u Kneževom dvoru

Thomas Rosner 100913

Glazbeni festival Dubrovnik u pozno ljeto nastavlja se u večeras, 10. rujna 2013. u 21.00 sat u Kneževom dvoru.

Dubrovačkim simfonijskim orkestrom će prvi put ravnati austrijski dirigent Thomas Rösner, a na programu će biti Serenada u d-molu, op. 44 A. Dvoraka i Simfonija br. 104 u D-duru, „Londonska“ J. Haydna.
 

O dirigentu:

Rođen u Beču, Thomas Rösner prvi je put nastupio kao dirigent u dobi od četrnaest godina. Studirao je u Beču i pohađao majstorske tečajeve kod Ilye Musina, Myung-Whun Chunga i Hansa Grafa. Poziv Fabia Luisia označio je početak njegove međunarodne karijere, kada je bio pozvan dirigirati Orkestrom de la Suisse Romande na turneji.
Od tada Rösner nastupa s orkestrima diljem svijeta uključujući i Njemački simfonijski orkestar iz Berlina, Simfonijske orkestre iz Beča, Bamberga, Hamburga, Basela, Simfonijski orkestar Mozarteum iz Salzburga, Houston Symphony, Calgary filharmoniju, Komorni orkestar iz Lausanne, Orchestre National du Capitole de Toulouse, Orchestre National de Bordeaux, Bergen filharmoniju, Poljski nacionalni radio orkestar, Prašku filharmoniju, Slovačku filharmoniju, izraelsku Sinfoniettu i Tokijski simfonijski orkestar.
Od 2000. do 2004.godine bio je gost dirigent državnog orkestra Bordeaux na poziv Hansa Grafa, a od 2005.-2011. obnašao je dužnost šefa dirigenta Simfonijskog orkestra Bienne u Švicarskoj.
Thomas Rösner uživa velik uspjeh u opernim kućama – nastupi uključuju Bavarsku državnu operu u Münchenu, Semperoper Dresden, Deutsche Oper Berlin, Stuttgart Staatsoper, Théâtre du Châtelet, Pariz Grand Theatre de Geneve, Bregenz festival, Opera National de Lyon, kao i u opernim kućama u Nantesu, Marseille, Bordeaux, Rimu i Novom narodnom kazalištu Tokio. Njegov debi s Glyndebourne on Tour, gdje je dirigirao izvedbom Figarovog pira, doveo je do naknadne pozivnice za nastup na Glyndebourne festivalu, Edinburgh festivalu i u Velškoj nacionalnoj operi (Hänsel und Gretel). Thomas se vratio u WNO 2011. za nastup u hvaljenoj novoj produkciji Šišmiša.
U sezoni 2012/13 dirigirao je svjetskom premijerom Die Schatzinsel i Cosi fan tutte u Opernhaus Zurich, Cosi fan tutte u Théâtre de la Monnaie u Bruxellesu u scenografiji Michaela Hanekea, a koncertni nastupi uključuju škotski Chamber Orchestra, Orchestre de Philharmonique Marseille, Wiener Concert Verein i Praški ansambl.
Planovi su mu američki operni debi u Houston Grand Operi s  operetom Šišmiš, izvedba Fidelia u Opernhaus u Zürichu, Der Freischütz u Limogesu, pozivnice za Wagner Festival u Ženevi i Tivoli festival u Kopenhagenu, kao i koncerti s Beethoven Orchester Bonn, Toscanini Filarmonica, Filharmonija Prag i turneja u Kinu s Novosibirsk filharmonijom.

A. Dvorak:          SERENADA u d-molu, op. 44
1841 – 1904      SERENADE in D minor, op. 44
                               Moderato, quasi marcia
                               Minuetto (Tempo di minuetto)
                               Andante con moto
                               Finale (Allegro molto)

J. Haydn:             SIMFONIJA br. 104 u D-duru ("Londonska")
1732 – 1809       SYMPHONY No 104 in D (London)
                               Adagio – Allegro
                               Andante
                               Menuetto (Allegro)
                               Allegro spiritoso

Pročitajte još

ODGODA ILI…? Propusnice za zonu oko Grada tek krajem godine, kažnjavanje od 1. ožujka

Dulist

SUTRA NA KALAMOTI u Villi Rose glazbeni spektakl koji se ne propušta

I na aerodromu se osjeća manjak radne snage, motiviraju zaposlenike izdašnim nagradama

Ivana Mijić Vulinović